(VIDEO) OVO JE ZNAK DA JE PUTIN POBESNEO - IZMESTIO NAJMOĆNIJI PVO S-400! Kuva se nešto opasno posle NATO provokacija u Crnom moru, KRIM KRCAT ORUŽJEM!

Autor: Republika

Svet

29.06.2021

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je zeleno svetlo za testiranja najmoćnijeg oružja njegove zemlje, uključujući i PVO sistem S-400, nakon što je NATO odlučio da održi vojne vežbe Sea Breeze 2021 u Crnom moru uprkos upozorenjima Moskve da to ne čini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin na Krim je poslao najmoćniji PVO sistem S-400 

Ruski predsednik Vladimir Putin žestoko je reagovao na nedavne provokacije NATO u Crnom moru, u sklopu kojih je britanski razarač HMS "Defender" namerno zašao u teritorijalne vode Ruske Federacije kod poluostrva Krim i izazvao neviđeni incident tokom kog su čak ispaljivani i hici upozorenja. 

Nakon tog događaja, koji su Britanci pokušali da negiraju, tvrdeći da su oni mirno plovili međunarodnim vodama u sklopu NATO vežbi i da na njih niko nije pucao, šef Kremlja je na Krim, poluostrvo koje se 2014. otcepilo od Ukrajine i pripojilo Rusiji, izmestio najmoćniji PVO sistem S-400. 

Sistem, kako je najavljivano, učestvuje u manevrima tokom kojih je proverena i borbena gotovost 20 aviona i helikoptera, uključujući izviđačke avione Su-24MR, višenamenske lovce Su-27 i Su-30 SM, bombardere Su-24M, helikoptere Mi-8 i Ka-27, kao i divizione komplekse S-400 "Trijumf" i "Pancir". 

Avijacija je obavila zadatke, kako na maksimalnom rastojanju od zona detekcije radarskih stanicama tako i na izuzetno malim visinama, koristeći teren za kamuflažu, što je značajno zakomplikovalo zadatak snagama i sredstvima PVO. Kompleksi S-400 i "Pancir" su izvršili detekciju i elektronska lansiranja (bez stvarnog gađanja) na kontrolne mete - saopštila je Crnomorska flota Rusije, prenosi Sputnjik. 

 

 

Podsetimo, Moskva smatra Krim delom Rusije, ali Zapad to ne želi da prihvati iako se poluostrvo otcepilo 2014. tek nakon odluke njegovih građana da žele da budu u sastavu Ruske Federacije.   

- Crnomorska flota izvela je više akcija kako bi pratila akcije brodova NATO i drugih zemalja koje učestvuju u Sea Breeze 2021 vojnoj vežbi - prenosi Interfax, podsećajući da je Moskva tražila da pomenute vojne vežbe Alijanse budu otkazane, ali da se to uprkos svim apelima nije dogodilo. 

- Reagovaćemo ukoliko bude bilo potrebno kako bismo zaštitili nacionalnu bezbednost - navodilo je tada Ministarstvo odbrane Rusije, dok je neposredno pre toga iz Kremlja stiglo upozorenje da Britanija i Sjedinjene Države ne treba da "izazivaju sudbinu" slanjem ratnih brodova u Crno more.

- Branićemo svoje granice svim mogućim sredstvima, uključujući vojnu silu - rečeno je tada.                

Inače, Sea Breeze 2021 će trajati dve nedelje (još nedelju dana), a uključuju 5.000 pripadnika vojnog osoblja NATO i drugih saveznika, kao i oko 30 brodova i 40 aviona. Učestvuju i američki raketni razarač "USS Ross" i američki marinci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading