TURSKI KUM POSTAO VELIKA PRETNJA ERDOGANU! Evo ko je čovek koji baca ljagu na vlast u Ankari i tvrdi: UMEŠANI SU U PLJAČKE, UBISTVA, SILOVANJA...

Autor: Republika

Svet

26.05.2021

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski mafijaš Sedat Peker, koji je u januaru prošle godine pobegao iz zemlje, sada je pokrenuo kampanju protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njemu bliskih ljudi iz vladajuće stranke AKP, optužujući ih u svojim nastupima na Jutjubu za bliske veze sa kriminalom, krijumčarenjem droge, pa i ubistvima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP, Youtube
Redžep Tajip Erdogan i Sedat Peker 

Poznati turski mafijaš Sedat Peker, koji je u medijima širom sveta postao poznat kao turski kum, sve veća je pretnja predsedniku te zemlje Redžepu Tajipu Erdoganu, ocenjuje nemački list Dojče vele, budući da je preko svog kanala na Jutjubu, gde u brojnim snimcima priča o navodnim vezama vlasti u Ankari i podzemlja, uspeo da prikupi brojne pristalice. 

Dojče vele čak spekuliše kako će Erdogan, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Turske Sulejmanom Sojluom, morati da računa na pad podrške birača.

Peker je, inače, na Jutjubu objavio pet videozapisa - svaki od njih postao je viralan i otad on određuje naslovne strane svih medija u Turskoj. Prvo je optužio brojne poznate političare iz Erdoganove vladajuće stranke da su umešani u ubistva, silovanja, šverc droge, zloupotrebu moći i mnoge druge kriminalne radnje i aktivnosti, a zatim otkrio i da je njega lično turska vlada godinama štitila od krivičnog gonjenja - čak je od nje dobio i policijsku zaštitu.

U porukama posebno etiketira ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua.

- Upozorio me je u jednom trenutku da je protiv mene pokrenuta istraga i ja sam pobegao iz Turske da bih izbegao zatvor - tvrdi Peker u jednom videu, međutim, uprkos pozivima brojnih struja da se Sojlu ispita i da se pokrene postupak njegove smene, dosad se ništa nije dogodilo. 

Peker, koji je pobegao u inostranstvo u januaru 2020. godine, odavno je poznat turskoj javnosti. Smatra se konstantom turskog podzemlja, nekoliko puta je odgovarao pred sudom, a osuđen je i za "osnivanje zločinačke organizacije".

- Ispunjava nas tugom kad vidimo da u našoj zemlji postoje jadni i nedostojni ljudi, koji se oslanjaju na pomoć mafijaških bandi. Baš kao terorističke organizacije i kriminalne bande su iste otrovne zmije - rekao je Erdogan nakon sednice vlade prošle nedelje. 

Međutim, politolog Ibrahim Uslu iz Centra za društvene studije u Ankari (ANAR) smatra da je Erdoganova izjava došla prekasno.

- Ako jedan čovek, koji je pobegao iz zemlje, kleveće i vređa vladu, vladajuća stranka AKP mora odmah da deluje i uspostavi Istražnu komisiju u parlamentu - istakao je Uslu i dodao kako je ovo pravi fijasko za vladu jer već i sada postoji malo poverenja u pravosuđe i državu. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sulejman Sojlu na udaru 

Istraživači javnog mnjenja ističu da otkrića Pekera već sada negativno utiču na popularnost vladajuće stranke - prema istraživanju turskog instituta Metropol, podrška AKP iznosi 27 odsto, što je pad od čak 33 odsto u odnosu na poslednje izbore u junu 2018. godine. Druga anketa pod nazivom "Izveštaj o Turskoj", pokazala je da je predsednik Erdogan nedavno izgubio veliku popularnost među stanovništvom. Sa 40 odsto nalazi se tek na četvrtom mestu - iza gradonačelnika Ankare i Istanbula iz redova opozicije Mansura Javasai Ekrema Imamoglua i takođe opozicione političarke Meral Aksener iz ultranacionalne stranke Iji.

- Pad popularnosti je prvenstveno posledica ekonomske krize i loših pandemijskih uslova i Pekerova polemika možda neće imati direktan uticaj na rezultate anketa, ali će dugoročno narušiti poverenje u vladu - smatra Uslu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading