AMERIKA OPTUŽUJE NAS ZA GENOCID, A ŠTA JE ONA URADILA INDIJANCIMA, AFROAMERIKANCIMA I VIJETNAMU?! Oštrom porukom Erdogan uzdrmao svet

Autor: Republika

Svet

28.04.2021

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne odustaje od brutalnog odgovora američkom kolegi Džou Bajdenu, nakon što je on zločine Osmanskog carstva nad Jermenima 1915, nazvao genocidom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan održao lekciju Džou Bajdenu  

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je žestoku lekciju američkom lideru Džou Bajdenu nakon što je on proteklog vikenda potpisao dokument kojim SAD i formalno zločine Otomanskog carstva nad Jermenima 1915. označavaju kao genocid, poručivši šefu Amerike da bi mu bilo bolje da se pogleda u ogledalo i porazmisli o onome što je njegova zemlja činila tokom istorije. 

- Bajden treba prvo da se pogleda u ogledalo kada odluči da događaje stare više od 100 godina nazove genocidom. Možemo, takođe, da razgovaramo i o tome šta se dogodilo sa domorodačkim američkim stanovništvom, Afroamerikancima i u Vijetnamu - poručio je oštro Erdogan i dodao kako je Bajdenov komentar neosnovan i nefer. 

- Želim da verujem da su takvi potezi američkog predsednika rezultat pritiska nekih radikalnih jermenih grupa ili antiturskih krugova. Mada, bez obzira na razlog, destruktivnost Bajdenovih reči se ničim ne može ublažiti - istakao je turski predsednik vidno uvređen što je baš Bajden prvi lider Amerike koji je posle mnogo decenija ustezanja zvaničnog Vašingtona da to učini zarad dobrih veza sa Turskom, odlučio da takvu situaciju promeni. 

Podsetimo, Bajden je svoju odluku obrazložio činjenicom da je neophodno skrenuti pažnju na zastrašujuće zločine u istoriji, kako se oni nikad ne bi ponovili. A da bi umirio Erdogana, američki predsednik je poručio kako je Turska bila i biće jedan od najvažnijih saveznika Amerike, posebno u okvirima NATO. Zato je u petak, tokom telefonskog razgovora, pozvao turskog kolegu da se sastanu oči u oči na marginama samita Alijanse u junu, na šta je Erdogan pristao. 

Podsetimo, genocid nad oko 1,5 miliona Jermena, priznalo je 32 zemlje širom sveta, uključujući i turskog saveznika Rusiju, međutim, Erdogana je posebno zaboleo odnos Amerike prema tom pitanju. Pojedini analitičari ističu kako postoji mogućnost da je Bajden najnovijim antiturskim potezom želeo da "kazni" tu zemlju zbog prenaglašeno bliskog odnosa sa Rusijom, kao i zbog kupovine ruskog PVO S-400.   

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin 

Inače, Turska negira da se nad Jermenima na prostoru Male Azije dogodio zločin koji je do Drugog svetskog rata smatran najvećim pokoljem u 20. veku. Prema tvrdnjama zvanične Ankare, na hiljade civila tada je umiralo od bolesti i u borbama, te da Osmalnije u tome nisu imale nikakvu ulogu. 

S druge strane, istorijske činjenice ukazuju na to da je vojska Otomanskog carstva naterala na iznanstvo na stotine hiljada ljudi, optuživši ih za izdaju nakon što je izgubila jednu bitku od pobunjeničke jermenske vojske. Žene i deca umirali su od iscrpljenosti, gladi i žeđi na putu ka sirijskoj pustinji, dok su oni koji su zadržani, nasilno prevedeni na islam. Muškarce, među kojima su bili i dečaci stariji od 12 godina, ubijali su redom, a među metodama smaknuća bilo je i vezivanje jednog Jermena za drugog tako da budu okrenuti leđima, nakon čega su bacani u vodu.

 

               

 

     

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vojkan

28.04.2021 08:55

A tek sta su uradili nama srbima.Bio je to genocid.

Petar

28.04.2021 18:35

@Vojkan - Vojkan Tačno. I jedni i drugi! A ovamo se prepucavaju . Ko o čemu k.... o poštenju.