SRPSKA OGNJENKA PRELETELA POJAS GAZE USRED SUKOBA! Neverovatan podvig dok na Bliskom istoku besni rat!

Autor: Republika

Svet

20.05.2021

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orao zmijar po imenu Ognjenka, sa Vršačkog brega, preživeo je veoma rizičan let iznad teritorije Gaze u kojoj već danima besni rat između Izraelaca i Palestinaca i gde projektili paraju nebo gotovo svakodnevno.

RepublikaFoto: Ilustracija: Tanjug/AP, Wikipedia/Juan lacruz
Ognjenka je i ovog puta savladala sve prepreke, pa i ratom zahvaćeno područje Gaze

Ognjenka, naš orao zmijar sa Vršačkog brega, preletala je ratom zahvaćenu zonu u pojasu Gaze, baš u trenutku dok na tom području besni sukob između Izraela i Palestine, u kom je, prema poslednjim informacijama, ubijeno više od 227 ljudi. 

Vest o podvigu ptice iz Srbije prenela je Fondacija za zaštitu ptica grabljivica, iz koje je objašnjeno da je Ognjenka ratom zahvaćeno područje preletela zbog zakasnele seobe, prenosi Sputnjik. 

Inače, Ognjenka je prvi orao zmijar u Srbiji koji je prstenovan telemetrijskom opremom - satelitskim odašiljačem koji je do sada korišćen samo za beloglave supove. Prošle godine je njime praćen njen let do Sudana - seoba koja je podrazumevala put od 6.000 kilometara i 20 dana skoro neprekidnog letenja.

- Znamo da je najviša visina na kojoj je Ognjenka letela bila nepunih 3.000 metara, tačnije 2.813. Najveća brzina kojom se kretala bila je 84 kilometra na sat, u proseku, dnevno je prelazila 277 kilometara, praktično se nije mnogo zadržavala na tačkama. Samo je letela. Znamo da je kretala na put oko 9:30 pre podne, a da je let završavala tog istog dana negde oko 17 časova. Svakog dana letela je po sedam-osam sati, neprekidno - otkrio je ranije za RTS Milivoj Vučanović, ornitolog i čuvar prirode na Vršačkim planinama.

Prema njegovim rečima, strepeli su svi koji su pratili Ognjenkin put, hoće li savladati sve prepreke, naročito deo na Bliskom istoku, gde svake godine strada veliki broj ptica selica, jer ih tamošnje lokalno stanovništvo lovi i ubija. Srećom, Ognjenka je na odredište stigla iscrpljena, ali zdrava, i bez ijedne greške.

- Ta maršruta je prilično ucrtana u njenoj genetici i parametrima koje je nasledila od roditelja. To je interesantno i za ljude koji se bave pticama, a naročito za one koji nemaju taj uvid da je ona od trenutka kada je poletela do trenutka kada je stigla u Sudan kao da je sto puta tuda proletela, jednostavno išla tom stazom i prilično sigurno stigla do svog odredišta - istakao je Vučanović.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading