(BLOG) KRVAVI OBRAČUN PALESTINE I IZRAELA: Skoro 200 poginulih u Gazi, Hamas pred BANKROTOM!

Autor: Republika

Svet

16.05.2021

14:56 >> 20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastrašujuća razaranja na Bliskom istoku ne prestaju budući da ni Izrael ni Palestina nemaju nameru da obustave međusobne udare, a sukob je nakon šest dana odneo čak 145 života Palestinaca, među kojima je 41 dete, pratite uživo na Republika.rs.

RepublikaFoto: youtube.com/twitter/ Israel Defense Forces
Zastrašujući snimak objavila je izraelska vojska 

Međusobni raketni udari Izraela i palestinske organizacije Hamas ušli su u sedmi dan i nijedna strana nema nameru da se povuče iz krvoprolića koje je zasad, prema saopštenju palestinskog Ministarstva zdravlja, odnelo živote više od 180 Palestinaca, među kojima je čak 52 dece. 

U saopštenju se navodi da je više od 1.000 ljudi ranjeno, prenosi "Tajms of Izrael".

Izrael je potvrdio da su njegovi avioni jutros nastavili vazdušne udare na, kako su naveli, "vojne ciljeve Hamasa u Gazi", a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem 200 projektila na protivnika. Zbog takve situacije su svi međunarodni avio-prevoznici suspendovali letove za Izrael iz bezbednosnih razloga.

Nova eskalacija sukoba između Izraela i Palestinaca, podseća Sputnjik, traje već šest dana, bez naznaka da bi moglo da dođe do smirenje situacije, a razmena raketnih udara usledila je nakon izbijanja nemira u blizini džamije Al Aksa u jerusalimskom Starom gradu početkom maja. To se dogodilo nakon što je Izrael počeo sa iseljavanjem palestinskog stanovništva sa te teritorije drevnog grada, što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo i demonstracije muslimana. 

23.14 Gaza: Za sedam dana poginulo 197 ljudi

Palestinski medicinski izvori iz Gaze su danas saopštili da je broj stradalih nakon nedelju dana sukoba sa Izraelom dostigao 197, uključujući i 58 maloletnih lica.

Više od 250 ranjenih građana Gaze su evakuisani u Egipat, kako bi se tamo oporavljali od povreda, naveli su medicinski i izvori sa granice, prenosi "Tajms of Izrael".

Tri konvoja koja su prevozila 263 Palestinca su prešla granični prelaz Rafa i ušli u egipatski region Severni Sinaj.

Egipatski Crveni polumesec i Severni Sinaj su na Fejsbuku objavili da su medicinski timovi poslati da pomognu u transportu povređenih.

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi je dao instrukcije vladi da "otvori egipatske bolnice da bi se primili ranjenici iz Pojasa Gaze", naveli su državni mediji u Egiptu.

22:14 Pucnjava u naselju severno od Hebrona

Prijavljena je pucnjava u naselju Bei Hagai severno od Hebrona. Snage bezbednosti su ispalele svetleće rakete. U toku je potraga za vinovnicima.

22:05 Incidenti u Jerusalimu: Zapaljena dva automobila u vlasništvu Jevreja

U većem delu zemlje je kako javljaju izraelski mediji mirno, nema sukoba sa palestincima, osim u Jerusalimu. Kanal 12 je javio da su dva automobila u vlasništvu Jevreja zapaljena u predgrađu Jerusalima,Abu Toru.

21:51 Više od 20.000 interno raseljenih u Gazi u potrazi za skloništem

NVO Giša (Gisha) koja se bavi ljudskim pravima saopštila je da je više od 22.000 stanovnika Gaze u potrazi za skloništem potražilo zaštitu među zidovama UNRWA škola. Ono što zabrinjava je da je svega 1 odsto populacije vakcinisan, a bolnice su i pre početa sukoba bile pretrpane kovid pacijentima

21:45 Ministar odbrane Izraela: Hamas će bankrotirati!

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio je tokom posete diviziji raspoređenoj uz pojas Gaze da će akcije IDF dovesti do "bankrota" Hamasa, kao i da će njegovu (hamasovu) podzemnu doktrinu borbe progutati zemlja.

On je oficirma rekao da ostanu na oprezu i da će se borbe nastaviti i dalje.

21:16 Ponovo se oglasile sirene za uzbunu

U gradovima duž granice sa pojasom Gaze ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

21.03 U nesreći u sinagogi povređeno 167 ljudi

Izraelska služba spašavanja Magen David Adom saopštila je da je u nesreći poginuo dečak od 12 godina, a da je druga žrtva muškarac od 40 godina. U rušenju tribina povređeno je 167 osoba. Pat je u teškom stanju, a 10 je zadobilo teže povrede

20:45 Svaka sedma raketa ispaljena iz Gaze pala na Palestince

Izraelska vojska saopštila je da je ispaljeno 2968 rakera iz Gaze. Od tog broja 439 je palo na civile u Gazi izazvavši smrt bar 20 Palestinaca.

20:33 General Hamasa bi mogao da bude naredna meta?

General izraelske vojske saopštio je da bi mete mogle da budu vođe Hamasa Mohamed Dief i Jahja Sinvar.

20:08 Povređeno 132, poginulo dvoje u nesreći u sinagogi

Prema poslednjim informacijama u nesreći u sinagogi u Givat Zevu poginule su dve osobe a 130 je povređeno. Lekari se bore za život pet osoba, dok je osam u teškom ali stabilnom stanju.

20:04 Misteriozna eksplozija u Beršebi

Nisu se oglasile sirene kada je grad potresla misteriozna eksplozija. Nije poznato da li je hamasova raketa pala ili je nešto drugo u pitanju.

19:54 Izraelska vojska saopštila da je iz Gaze ispaljeno 190 raketa za 12 sati

Od jutros od 7 časova pa do 19 časova (po loklanom vremenu) iz Gaze je ispaljeno 190 raketa. Kako je IDF saopštio 20 je palo unutar pojasa Gaze, a desetine drugih su presretnute i oborene uz pomoć Gvozdene kupole.

19:55 Izrael blizu postizanja cilja u ovoj fazi sukoba

Izvori iz bezbednosnih struktura izjavili su za izraelske medije da su blizu postizanja ciljeva u ovoj fazi sukoba sa Hamasom. naredna noć i dan će biti kritični za razvoj događaja.

19:48 Nastavljeni sukobi između Palestinaca i policije u Ramali

U toku su sukobi Palestinaca i izraelskih snaga bezbednosti u selima Silvad severoistočno od Ramale i Budrus zašpadno od Ramale.

19:44  SAD: Spremni smo da pomognemo oko prekida vatre

SAD su danas na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN stavile do znanja Izraelu, Palestincima i ostalim zainteresovanim stranama da su spremne da ponude podršku "ako suprotstavljene strane žele prekid vatre", kako bi se zaustavilo i okončalo nasilje u Gazi.

19:09 Izraelski ambasador pri UN: Hamas isplanirao ovaj sukob

Izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan rekao je danas Savetu bezbednosti UN da je najnoviju rundu nasilja -Hamas potpuno promislio da bi stekao političku moć.

Erdan je izjavio da se Hamas bori za vlast na Zapadnoj obali, gde su nedavno odloženi prvi parlamentarni izbori u poslednjih 15 godina, prenosi “Tajms of Izrael”.
Prema njegovim rečima, Hamas je tražio drugi način da preuzme vlast, pa je doveo do eskalacije napetosti u Jerusalimu kao izgovor za pokretanje ovog rata.

18:55 Nesreća u sinagogi desetine povređenih

18:52 Čak 70 odsto teritorije Izraela pod udarom raketa Hamasa

Domet raketa koje ispaljuje Hamas doseže do čak 70 odsto teritorije Izraela saopštiola je izraelska armija.

18.30 Priština podržala Izrael u sukobu sa Hamasom

Privremene prištinske institucije zvanično su danas podržale Izrael u sukobu sa palestinskom organizacijom Hamas, ocenivši da Izrael ima pravo i obavezu da brani svoj narod.

- Kao i svaka država, Izrael ima pravo i obavezu da odbrani svoj narod od više od 2.000 raketa koje je na civile ispalio samo Hamas, koji drži palestinske civile kao taoce u svom ratu - navelo je Ministarstvo spoljnih poslova iz Prištine na svom nalogu na Tviteru.

U saopštenju se ističe da Priština žali zbog svih žrtava i poziva na uzdržanost, prekid nasilja i traganje za mirnim rešenjima.

Na to je reagovao direktor Odeljenja za evroazijske poslove u izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova Jakov Livne, koji je zahvalio Prištini na ovakvom stavu.

- Hvala ti Kosovo - poručio je Livne i podelio na Tviteru objavu ministarstva iz Prištine.

Organizacija za islamsku saradnju (OIK) ranije danas je najoštrije osudila "izraelsku brutalnu agresiju" na palestinski narod, navodi se u saopštenju objavljenom nakon hitnog sastanka te organizacije.

Priština, inače, kako prenose mediji, teži da postane punopravni član ove organizacije.

18.25 Izraelska vojska pogodila ministarstvo unutrašnjih poslova Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su i pokazale snimak na kome se vidi uništenje zgrade u Gazi. Ta zgrada pripadala je Hamasu, odnono njihovom ministarstvu unutrašnjih poslova.

IDF je sopštio i da je uništio podzemni raketni lanser koji je pripadao Islamskom džihadu i skladište municije i eksploziva Hamasa.

18.15 Izraelski premijer: U srušenoj zgradi su bili palestinski teroristi

U visokoj zgradi u Gazi, koju je izraelska vojska raketirala i srušila u subotu, nalazio se obaveštajni štab palestinske "terorističke" grupe, a tu su bile i kancelarije američke novinske agencije AP, izjavio je danas premijer Izraela Benjanim Netanijahu.

-Tamo je bio obaveštajni štab palestinske terorističke organizacije, odakle su se organizovali teroristički napadi na izraelske civile, tako da je to bila sasvim legitimna meta, rekao je danas Netanijahu za američki Si-Bi-Es, a preneo Rojters.
On je dodao da je informacije povodom napada od subote na zgradu podelio sa američkim vlastima.

17.44 Hamas pokušao da pogodi priobalnu gasnu bušotinu

U više navrata raketama i dronovima iz pojasa Gaze gađana je bušotina Tamar. Do sada izvorište nije pogođeno, a iz preventivnih razloga svo gorivo je ispražnjeno i postrojenje je prestalo sa radom. Izraelski lovci F-16 su više puta presreli dronove naoružane eksplozivom.

16.50 Napad automobilom u Jerusalimu

U istočnom Jerusalimu došlo je do napada automobilom, javlja AFP pozivajući se na policijske izvore. U napadu je više povređenih.

 

 

Kako javlja izraelska Hitna pomoć, automobil je udario nekoliko pešaka u Jerusalimu. Povređeno je šest ljudi, od čega četvoro ima lakše povrede, a dvoje blage do umerene.

16:10 - Izraelska Hitna služba na Tviteru je objavila da su u mestima Lakiš i Negev zabeleženi direktni pogoci raketa ispaljenih iz Gaze. 

 

 

- U poslednjih nekoliko minuta veliki broj raketa ispaljen je na područja Lakiša i Negeva. Stižu izveštaji o direktnim pogocima. Timovi Hitne su na terenu i pomažu ljudima koji su u stanju šoka i koji su povređeni na putu prema skloništima - objavila je Hitna.

16:00 - Izraelska ratna avijacija je izvela više stotina vazdušnih udara na siromašne, gusto naseljene teritorije na kojima živi oko dva miliona Palestinaca i tvrdi da je danas sravnjena sa zemljom kuća u pojasu Gaze u kojoj živi jedan visoko pozicionirani lidera Hamasa. Danas se, prema izveštaju lekara, u Gazi dogodio najteži pojedinačni napad u kojem su poginule najmanje 33 osobe, među njima 13 dece.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stravične scene u Gazi nakon današnjeg raketiranja 

15:20 - Izraelska vojska je objavila da su se u gradu Beršibi na jugu Izraela zbog raketa ispaljenih iz Gaze oglasile sirene za uzbunu, dok je istovremeno agencija Rojters objavila snimak iz drona koji je zabeležio razmere razaranja širom Izraela. 

 

14:40 - Na društvenim mrežama je objavljen snimak na kom se vidi susret Mohameda Hadidija iz Gaze sa petomesečnim sinom Omarom, jedinim preživelim u bombardovanju iz pravca Izraela. Hadidi je u udaru projektila izgubio suprugu i četvoricu sinova, a verovao je da je izgubio i Omara, tako da se umalo nije onesvestio kada je u bolnici video bebicu. 

 

Njegove suze i krici potresli su sve prisutne. 

- Moja supruga je otišla da poseti svog brata i pošto su deca uživala igrajući se sa svojim rođacima, ostali su da prenoće. Kuća je ubrzo bombama sravnjena sa zemljom i ostao sam bez svega. Sada imam samo mog Omara - rekao je Mohamed za Observer.

14:15 - Turska se zalaže za formiranje međunarodnih snaga za osiguranje fizičke zaštite palestinskih civila, saopštio je ministar inostranih poslova republike Mevlut Čavušoglu na vanrednoj sednici šefova diplomatija Organizacije za islamsku saradnju.

Došlo je vreme za jedinstvo i odlučnost po pitanju Palestine. Islamski svet očekuje od nas liderstvo i Turska je spremna da preduzme sve neophodne korake - poručio je Čavušoglu.

14:05 - Na društvenim mrežama pojavio se snimak kako jedan muškarac pokušava da se sakrije na sigurno dok mu iznad glave proleću projektili i to čvrsto stežući bebicu od svega nekoliko meseci u naručju, uz komentare mnogih da upravo taj video-zapis prikazuje sav užas i tugu trenutnog krvoprolića na Bliskom istoku. 

- Stavite sebe na mesto ovog oca. Vozite se sa novorođenčetom. Iznenada, rakete počinju da lete, a vaša jedina misao je da beba ostane bezbedna. IDF će nastaviti da se bori protiv Hamasa kako bi zaštitili civile - piše u snimku izraelske vojske na kom se vidi muškarac kako u trenutku dok ka njegovom gradu lete projektili iz pravca Gaze on izleće iz automobila i skriva se iza betonskog bedema između dve trake na putu.

 

 

14.00 - Papa Franja je danas osudio neprihvatljivu "spiralu nasilja" između Izraela i Palestinaca, rekavši da je ubijanje, posebno dece, "znak da oni ne žele da izgrade budućnost već da je unište".

Poglavar Rimokatoličke crkve se danas s prozora nad Trgom Svetog Petra molio za mir i međunarodnu pomoć kako bi se otvorio put dijalogu.

- Pitam se: šta će doneti ta mržnja i osveta? Da li mi zaista mislimo da možemo izgraditi mir, uništavajući druge. U božije ime... apelujem na primirje i kraj nasilja - poručio je papa.

13:22 - Prema najnovijim podacima, na području Gaze poginula je 181 osoba. Među žrtvama je 52 dece, a ranjeno je više od 1225 ljudi.

12:50 - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio je vladama niza država širom sveta na podršci koju su iskazale njegovoj zemlji u sukobu sa Hamasom, među kojima i Bosni i Hercegovini. Međutim, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je na tu objavu poručio da Bosna i Hercegovina ne podržava Izrael. 

- Nikad ne možemo da podržimo ubistva nedužnih civila u Gazi koje sprovode izraelske vojne snage - poručio je Džaferović i pozvao premijera Izraela da obustavi nesrazmerne napade na Gazu i pruži svoj doprinos kako bi bio uspostavljen mir.

Inače, Netanjahu je na Tviteru napisao: "Hvala vam što ste odlučno uz Izrael i što podržavate naše pravo na samoodbranu od terorističkih napada", a uz tu poruku je postavio zastave 25 država, uključujući i zastavu Bosne i Hercegovine.

 

 

Podsetimo, u sukobima Izraela i Palestinaca, Bosna i Hercegovina nije imala zajednički zvanični stav, ali je došlo do svojevrsnog "rata simbolima" budući da su javne zgrade u Sarajevu već danima obasjane bojama palestinske zastave, dok je u Banjaluci Palata Republike Srpske osvanula u bojama zastave Izraela.

11:00 - Najmanje 23 osobe su poginule danas u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu gde su srušene tri zgrade, naveli su lekari. To je najteži pojedinačni napad otkako su pre nedelju dana počeli sukobi između Izraela i vojnog krila Hamasa, prenosi Tanjug pisanje AP.

 

 

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je još 50 osoba ranjeno u današnjim napadima. Spasioci su na licu mesta i pokušavaju da izvuku tela stradalih i preživelih iz ruševina.

Prethodno je izraelska vojska saopštila da je uništila dom lidera Hamasa u odvojenom udaru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žestoka razaranja u Gazi 

10:15 - Ministri spoljnih poslova EU održaće u utorak hitne razgovore o izraelsko-palestinskom sukobu

09:03 - Sedmog dana izraelsko-palestinskog konflikta, odlazeći premijer Izraela Benjamin Netanijahu zarekao se da će Izrael "nastaviti da uzvraća silom" na raketne napade Hamasa.

08:53 - Izraelske odbrambene snage identifikovale su oko 120 lansiranja iz pojasa Gaze na teritoriju Izraela, PVO je presrela na desetine raketa. 

 

 

08:30 - Peking namerava da pruži podršku palestinskom narodu i pomogne da se reše nesuglasice sa Izraelom, rekao je šef diplomatije Kine Van Ji tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim kolegom Šahom Mehmedom Kurešijem.

08:05 - Izraelsko ratno vazduhoplovstvo izvršilo je u ranim jutarnjim časovima raketne udare na veći broj zgrada i na vitalne saobraćajnice u pojasu Gaze.

08:00 - Predstavnik Ujedinjenih nacija izjavio je danas da je generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš "duboko uznemiren" zbog izraelskog bombardovanja i uništenja višespratnice u Gazi, u kojoj su bila dopisništva nekoliko međunarodnih medijskih kuća i privatni stanovi i da je zaprepašćen sve većim brojem žrtava među civilima.

- Generalni sekretar podseća sukobljene strane da svako neselektivno ciljanje civila i medijskih organizacija predstavlja kršenje međunarodnih propisa koje se mora izbeći po svaku cenu - izjavio je Stafan Dižarik predstavnik UN.

Gutereš je posebno istakao slučaj kada je pre dva dana u izraelskom vazdušnom napadu poginulo 10 članova jedne porodice, među kojima je bilo i dece, preneo je Tanjug.

 

 

07:48 - Lider stranke Naš dom Izrael Avigdor Liberman optužio je premijera Benjamina Netanijahua da je ušao u sukob sa Hamasom kako bi izdejstvovao nove izbore u zemlji.

Bivši Netanijahuov saveznik je u subotu u intervjuu za Kanal 12 naveo da tenzije nisu morale da dobiju ovakav razvoj i ocenio da je strateški cilj aktuelnog sukoba da se poboljša Netanijahuov status u izraelskoj javnosti kako bi zemlju "uvukao u pete izbore".

- Dokle god je mandat za formiranje vlade u rukama Jaira Lapida (prim. aut. mandatara i budućeg premijera nakon nedavnih izbora), Netanijahu će održavati konflikt - tvrdi Liberman.

On je Netanijahua nazvao "saradnikom Hamasa", navodeći da je u interesu i izraelskog premijera i te organizacije da se neprijateljstva nastave, prenosi "Tajms of Izrael".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Avigdor Liberman izneo teške optužbe 

Liberman smatra da zarad bezbednosti stanovišta Izraela, sukob mora da se završi razoružavanjem Hamasa u okviru dogovora o ekonomskoj pomoći Gazi i vraćanjem tela dva izraelska vojnika koja drži Hamas.

- Ako se to ne dogodi, borili smo se ni zbog čega - rekao je Liberman, preneo je Tanjug.

Podsetimo, predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je 5. maja da mandat za sastav nove vlade poveri lideru opozicije Jairu Lapidu. Ako opozicija uspe da formira vladu to će značiti kraj vladavine Netanijahua, a u protivnom u Izraelu bi na jesen mogli da budu održani peti izbori od aprila 2019.

07:45 - Izraelska vojska saopštila je da je gađala dom lidera Hamasa, nakon gotovo nedelju dana od početka vazdušnih udara i raketiranja Izraela iz pravca teritorije kojom upravlja ta islamistička militantna grupa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jehijeh Sinvar, vođa Hamasa, na crnoj listi Izraela

Brigadni general Hidai Zilberman, portparol vojske, rekao je za izraelski radio da je armija bombardovala dom najvišeg vođe Hamasa, Jehijeha Sinvara, za kog se, kako se navodi, ne može sa sigurnošću reći da li je ubijen ili se skriva u jednom od terorističkih tunela.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Palestinska deca umiru u ratnolm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading