EVO ŠTA VAS SVE ČEKA AKO OVOG LETA HOĆETE U GRČKU! Počelo je otvaranje, ali zbog korone NEĆE BITI STVARI na koje smo navikli

Autor: Republika

Svet

08.05.2021

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od omiljenih destinacija Srba tokom leta, Grčka, počela je sa postepenim popuštanjem epidemilioških mera pred početak sezone, ali zvaničnici te zemlje upozoravaju da ljudi ne očekuju da će sve biti kao 2019. dok koronavirusa nije bilo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Grčka je konačno dozvolila sedenje u baštama kafića i restorana 

Grčka, jedna od omiljenih destinacija Srba tokom leta, počela je s postepenim ukidanjem strogih epidemioloških mera uvedenih zbog koronavirusa, iščekujući navalu turista već od polovine maja, međutim, u toj zemlji su, kako upozorava Njujork tajms, bolnice i dalje pune, a tri četvrtine stanovnika još nevakcinisano, zbog čega je jasno da će tokom čitave letnje sezone važiti vanredna pravila ponašanja na teritorije čitave države.

Restorani na otvorenom u Grčkoj počeli su s radom prošlog ponedeljka nakon šest meseci zabrane rada, dok bi kafići na plažama i uređene plaže mogli da prime prve posetioce već sutra. Đaci se u klupe vraćaju u ponedeljak, otvaranje muzeja najavljeno je za 14. maj, bioskopa na otvorenom za 21, dok se redovni rad spoljnih teatara očekuje 28. maja. 

Ipak, za sve oni koji uđu u tu zemlju, preporučeno je da i dalje drže socijalnu distancu i nose maske gde god imaju kontakt s drugim ljudima, pre svega u zatvorenim prostorijama. Takođe, poznato je da turisti iz pojedinih zemalja (SAD, EU, Britanija, Južna Koreja, Australija, Srbija...), više neće biti u obavezi da po prelasku granice budu u karantinu, ali će morati da obezbede dokaz da su vakcinisani protiv KOVIDA-19 ili da kod sebe imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata od dana prelaska granice.   

Međutim, ono što svi turisti mogu da očekuju, jeste da im se na granici zatraži da za svaki slučaj budu testirani na koronavirus brzim testom, koji, ukoliko pokaže pozitivan rezultat, znači momentalno slanje u hotel predviđen za karantin. U njega će biti smešteni i svi ostali koji putuju zajedno sa zaraženom osobom i to 10 dana, pri čemu će troškove boravka svih putnika snositi grčka vlada. 

Nova pravila za većinu putnika stupaju na snagu 14. maja, dok će za posetioce iz SAD ona biti aktivna od 19. maja. 

- Moramo da restartujemo naš turizam. Ne možemo da čekamo do juna - priznao je grčki ministar turizma Hari Teoharis. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Put do ostrva se već sada može rezervisati na trajektima  

Interesantno je da je za ovu godinu, mnogo ranije nego što je to u regularnim okolnostima, izašao raspored vožnji trajekta do nekih od najomiljenijih grčkih ostrva. Međutim, naglašeno je da će svi putnici, bez obzira na raniju rezervaciju, morati pre ulaska na brod da popune zdravstveni upitnik, pri čemu će broj turista na trajektima biti prepolovljen.    

- Iako neke mere više neće važiti, ljudima treba da bude jasno da će stolovi u restoranima biti razmaknuti, pa čak i na plažama, kao i da će nošenje maski biti obavezno čak i kada se kreću pojednim ulicama u gradovima. Obavezna je i dezinfekcija ruku na javnim mestima - istakao je Teoharis. 

Osim toga, maske su obavezne i prilikom posete muzejima na otvorenom, poput Akropolja, a limitiran je i broj posetilaca koji istovremeno mogu da budu na jednom prostoru.  

Inače, Grčka je zbog zastoja u turizmu tokom pandemije protekle godine bila jedna od najteže pogođenih zemalja. Njena ekonomija je opala za 8,2 odsto, a od 18 milijardi evra koliko je zaradila 2019. tokom turističke sezone, u 2020. je taj iznos bio četiri puta manji.  

- Protekla godina je bila kao nuklearna eksplozija za nas - rekao je Kostas Cilijalis, vlasnik jednog kafića u srcu Atine, priznavši da mu je biznis opstao samo zahvaljujući preorijentaciji ka ponudi "za poneti". 

- Nažalost, mi ništa ne proizvodimo, živimo od turizma i proizvodnje hrane - istakao je Cilijalis.  

Stanje u Grčkoj, kada je u pitanju pandemija, bilo je najgore početkom aprila kada je ta zemlja beležila oko 3.000 slučajeva zaraze dnevno. Odeljenja Intenzivnih nega širom zemlje grcala su u mukama dve nedelje kasnije, tako da se tek sada oseća blago olakšanje.  

I pored toga, mali broj stanovnika se dosad vakcinisao. Prema poslednjim informacijama, barem jednu dozu cepiva primilo je svega 20 odsto građana, pri čemu je nešto bolja situacija na pojedinim ostrvima, pa se očekuje da će to dodatno pomoći povratku turista na njih.    

- Važno je samo da svi znaju da ova sezona ne može da bude kao 2019. Ne možemo da se ponašamo kao da se ovo nikad nije dogodilo jer još nije gotovo - upozorila je analitičarka Georgija Naku.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading