KOD NAS VAUČERI I NOVAC, A EVO KAKO SE NAGRAĐUJU VAKCINISANI NEMCI! Objavljena je lista "privilegija" Angele Merkel za pelcovane

Autor: Republika

Svet

06.05.2021

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lista mogućnosti za stanovnike Nemačke koji se vakcinišu protiv koronavirusa, na kojoj je insistirala kancelarka Angela Merkel, mogla bi da stupi na snagu već od subote, a umnogome se razlikuje od privilegija omogućenih našim ljudima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel 

Najmoćnija članica Evropske unije (EU), Nemačka, koja muči muku sa strategijom vakcinacije protiv koronavirusa budući da je dosad obe doze cepiva u toj zemlji primilo svega osam odsto stanovništva, objavila je svoju listu "privilegija" za pelcovane građane, koja se, međutim, i te kako razlikuje od onih omogućenih građanima Srbije.

Naime, dok stanovnici naše zemlje mogu slobodno da šetaju, posećuju frizerske i kozmetičke salone, sede u baštama kafića i restorana, a uz to u zamenu za vakcinaciju dobijaju stimulaciju u vidu novca ili vaučera za kupovinu, u moćnoj Nemačkoj pelcovanima se kao posebna privilegija dozvoljava odlazak na šišanje bez PCR testa ili, u najboljem slučaju u zoološki vrt. 

Tako "kaže" lista na kojoj je insistirala nemačka kancelarka Angela Merkel, a koja bi, ukoliko bude odobrena u oba doma parlamenta, Bundestagu i Bundesratu, trebalo da stupi na snagu ove subote. To znači da će na milione Nemaca konačno moći da posle duže od šest meseci ode kod frizera, kozmetičara ili u neku od radnji koje su dosad bile zatvorene. 

Takođe, navodi se da vakcinisani, to jest oni koji su primili obe doze neke vakcine protiv koronavirusa ili jednu Džonson&Džonson, neće morati da se testiraju na KOVID-19 ili odlaze u karantin kada se vrate iz inostranstva u Nemačku. To neće važiti samo za one koji dolaze iz zemalja koje je Institut Robert Koh proglasio područjima u kojima dominiraju mutacije virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vakcinacija u Nemačkoj 

Za vakcinisane neće vađiti ni pravilo o maksimalnom broju osoba koje smeju da se okupljaju, kao ni policijski sat.

Iste olakšice uvele bi se i za ljude koji su preboleli koronu i kod kojih je od pozitivnog nalaza prošlo između četiri nedelje i šest meseci.

- Ovo je važan korak prema normalnosti - rekla je ministarka pravosuđa Kristin Lambreht i naglasila da vraćanje osnovnih sloboda vakcinisanima ne podrazumeva pravo da se ukine i lokdaun i da se otvore kafići ili bioskopi.

- Svi će i dalje morati da nose maske i drže distancu tamo gde je to propisano - naglasila je ona. 

Međutim, u komentaru na portalu televizije RTL oštro se kritikuje što se za vakcinisane odmah ne otvore restorani ili hoteli.

- Ne radi se ovde ni o kakvim privilegijama za vakcinisane nego o tome da su mnoge branše u Nemačkoj praktično pod zabranom rada. Ugroženo je na hiljade radnih mesta, pa samim tim i života - glasi deo priloga te TV stanice.

S druge strane, sociolog Andreas Ni iz Naučnog centra u Berlinu tvrdi da bi po društvenu klimu bilo "toksično" ako oni koji još nisu imali priliku da se vakcinišu gledaju kako pelcovani ljudi piju pivo u kafićima, a oni to ne mogu.

- Tako bi opala disciplina ljudi, kao i nivo prihvatanja državnog autoriteta - smatra Ni i naglašava da bi potpuno drugačija stvar bila da ima dovoljno vakcina i termina za sve. 

Inače, trenutno su u većem delu zemlje na snazi stroga ograničenja, uključujući policijski sat, međutim, poslednjih nekoliko dana je većina saveznih zemalja najavila ili već i uvela olakšice za vakcinisane ne čekajući odluku savezne vlade. 

U Nemačkoj je oko 24 miliona ljudi primilo barem jednu dozu vakcine, što je oko 30 odsto stanovništva. Oko osam odsto ih je potpuno vakcinisano. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading