(VIDEO) ROBOT SOFIJA NAPRAVILA UMETNIČKO DELO I PRODALA GA ZA 700.000 DOLARA! Posle ovoga najavila je da ulazi u svet muzike

Autor: Republika

Svet

04.04.2021

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati robot kompanije "Henson robotiks" koji ume da priča, peva, prepoznaje ljude i još dosta toga, napravio je prvo digitalno umetničko delo koje je na aukciji prodato za vrtoglavi iznos.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Robot Sofija je državljanka Saudijske Arabije

Robot Sofija, kreacija kompanije "Henson robotiks" (Hanson Robotics), koja ume da govori, da se šali, da peva, prepoznaje ljude, pa čak i da stvara umetnička dela, izazvala je pometnju u svetu umetnosti kada je digitalno delo koje je stvorila prodato na aukciji za vrtoglavih 700.000 dolara, tačnije 688.888 dolara, ali u obliku takozvanog nezamenljivog tokena (NFT).

U pitanju je digitalni rad koji je Sofija stvorila nakon saradnje sa italijanskim slikarom Andreom Bonacetom. Rad je, u stvari, digitalni video-klip koji traje 12 sekundi i pokazuje kako Bonacetov portret evoluira u Sofijinu digitalnu sliku.

Sofija će, kako je najavljeno, nastaviti da "slika", a sledeći korak u karijeri mogla bi da napravi u svetu muzike. Ona već radi na stvaranju nekoliko muzičkih dela u projektu nazvanom "Sofija Pop", gde sarađuje s muzičarima na pisanju muzike i tekstova.

Podsetimo, Sofija je 2017. godine dobila državljanstvo Saudijske Arabije i postala prvi građanin među robotima.

Inače, prodaja njenog dela ukazala je na sve veće odsustvo kontrole na NFT tržištu, gde ljudi mogu da kupe vlasnička prava na digitalni sadržaj. Svaki NFT, inače, ima jedinstven digitalni kod koji svakome omogućava da potvrdi autentičnost i vlasništvo nad stvarima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dera

04.04.2021 11:13

Robot može da "štampa" umetnička dela na desetine dnevno. Pa i više.