(FOTO) IZDALI TRAMPA, SAD IM PRETI LINČ! Ko su republikanci koji su okrenuli leđa bivšem šefu SAD

Autor: Republika

Svet

15.02.2021

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedmoro stranačkih kolega donedavnog lidera Amerike stalo je na stranu suparničkog tabora demokrata samo da bi on bio optužen za podsticanje nemira 6. januara, ali to im nije pošlo za rukom

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp  

Sedmoro republikanaca, koji su u subotu okrenuli leđa svom stranačkom kolegi i bivšem šefu SAD Donaldu Trampu, glasajući u Senatu da je on kriv za podsticanje pobune 6. januara i za upad demonstranata u Kapitol Hil tog dana, već su se suočili s teškim optužbama na svoj račun, pa i sa pozivima na linč. 

U pitanju su Ričard Ber iz Severne Karoline, Bil Kasidi iz Luizijane, Suzan Kolins iz Mejna, Lisa Murkovski sa Aljaske, Mit Romni iz Jute, Ben Sas iz Nebraske i Pet Tumi iz Pensilvanije.       

- Dočekaće ih žestoke reakcije konzervativnih struja kada se budu vratili u svoje države. Nakon glasanja u Senatu je postalo jasno da Tramp i dalje uživa ogroman ugled u stranci i da ga mnogi uprkos pritiscima i dalje podržavaju - zaključuje CNBC njuz i dodaje da je za republikance "izdajnike" najnezgodnija činjenica što su stali na stranu tradicionalnih suparnika iz redova demokrata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ovako se glasalo u Senatu u subotu     

Interesantno je da je na prvom suđenju Trampu, koje je održano 2019, protiv njega ustao samo jedan republikanac od ovih sedmoro. Reč je o Mitu Romniju, koji je tradicionalno bio jedan od najžešćih Trampovih kritičara iz redova partije, pa je i ovog puta nastavio u tom maniru. 

- Predsednik Tramp je podsticao pobunu protiv Kongresa tako što je iskoristio moć svoje kancelarije da sazove svoje pristalice u Vašington 6. januara i urgira da oni marširaju na Kapitol tokom brojanja izbornih glasova. To je uradio uprkos očiglednim i dobro poznatim pretnjama za nasilje tog dana. Predsednik Tramp je takođe prekršio svoju zakletvu položenu u kancelariji tako što nije zaštitio Kapitol, potpredsednika i ostale u Kapitolu - rekao je Romni nakon glasanja u subotu.

Kesidi je, s druge strane, primio zvaničnu kritiku iz republikanskog ogranka u svojoj državi,  a pored toga je i cenzurisan u mnogim medijima u rodnoj Luizijani i to samo nekoliko sati nakon glasanja. Slično je prošao i Sas, kog je lično prozvao i jedan od Trampovih branilaca. 

- Pametnog senatora iz Nebraske čeka ozbiljna bura u zemlji. Ne mogu da shvatim na koji način je glasao uprkos činjenici da zna kakvo je raspoloženje prema predsedniku Trampu tamo - poručio je Brus Kastor. 

Na senatora Bura obrušio se njegov naslednik Mark Voker, budući da Bur više neće biti izabran na tu funkciju od 2022.

- Pogrešan glas, senatore Bur - napisao je Voker na Tviteru.           

Uprkos tome, svi republikanci koji su glasali za osudu Trampa branili su svoju odluku, navodeći da su dovoljno dugo upozoravali donedavnog predsednika da se u stranci može dogoditi puč ukoliko on promeni svoje ponašanje. 

- Bio sam jedan od 74 miliona Amerikanaca koji su glasali za predsednika Donalda Trampa, delimično zbog njegovih uspeha u administraciji. Nažalost, njegovo ponašanje nakon izbora značilo je izdaju za milione koji su verovali u njega - poručio je na Tviteru senator Pet Tumi.   

Podsetimo, nakon glasanja u Senatu koje je za cilj imalo da demokrate uspeju da Trampa izbace iz političkog života SAD, donedavni predsednik će ipak imati šansu da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. od čega mnogi strahuju. 

 

 

  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading