ŠTA ĆE BIVŠI PREDSEDNIK SAD NAKON OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE U SENATU: Tramp kandidat na izborima 2024?

Autor:

Svet

15.02.2021

05:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki senat oslobodio je bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa optužbi za podsticanje pobune, koje su demokrate htele da iskoriste za njegov opoziv i zabranu daljeg bavljenja politikom, pa doskorašnji šef Bele kuće već može da planira kandidaturu na izborima 2024.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Za oslobađajuću presudu Trampu u subotu je glasalo 43 senatora Republikanske partije, dok je njegovu krivicu tražilo 50 predstavnika Demokratske partije i sedmoro republikanskih preletača, ali to nije bilo dovoljno pošto je za opoziv bila potrebna dvotrećinska većina među 100 senatora. Tramp je nakon glasanja poručio da je suđenje u Senatu bila još jedna faza "najvećeg lova na veštice u istoriji SAD".

- Ovo je tužan komentar našeg vremena kada je jednoj političkoj partiji u Americi data slobodna mogućnost da ocrni vladavinu prava, pretvori pravosuđe u sredstvo političke osvete i progoni, ucenjuje sve one koji misle drugačije - naveo je Tramp u saopštenju, misleći na demokrate.

Tramp je zahvalio svom pravnom timu i svim senatorima i kongresmenima koji su "ponosno" branili Ustav i svete pravne principe. On se osvrnuo i na budućnost pošto posle odluke Senata može da se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima, koji će biti održani za četiri godine.

- Naš istorijski, patriotski i lep pokret "Učinimo Ameriku ponovo velikom" (Make America Great Again - MAGA) tek je počeo. U predstojećim mesecima mnogo toga imam da podelim s vama i radujem se nastavku našeg neverovatnog zajedničkog puta ka ostvarenju američke izuzetnosti za sve naše ljude - zaključio je Tramp.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Pelosijeva osudila "kukavičke" republikance, Bajden tužan

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi osudila je "kukavičku grupu republikanaca" koji su odbili da glasaju za osudu Trampa za podsticanje nasilja svojih pristalica 6. januara, kada je prilikom upada na Kapitol hil stradalo petoro ljudi, a još jedna osoba kasnije preminula. Povodom oslobađajuće odluke Senata oglasio se i predsednik SAD Džo Bajden i izjavio da je dužnost svakog Amerikanca da stane u odbranu istine.

- Ovo tužno poglavlje naše istorije podseća nas da je demokratija krhka - kazao je Bajden.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading