ZAHAROVA ISKRITIKOVALA AMERIKU: Izborni sistem im je arhaičan, ne zadovoljava savremene demokratske standarde i omogućava prekršaje

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

07.01.2021

13:18

Moskva smatra da su protesti u Vašingtonu unutrašnja stvar Sjedinjenih Američkih Država, ali primećuje raskol u američkom društvu izazvan zastarelim izbornim sistemom, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Marija Zaharova

- To je unutrašnja stvar Sjedinjenih Američkih Država. Istovremeno skrećemo pažnju na to da je izborni sistem u Sjedinjenim Američkim Državama arhaičan, ne zadovoljava savremene demokratske standarde, stvarajući mogućnosti za brojne prekršaje, a američki mediji postali su instrument političke borbe - objasnila je Zaharova. 

Prema njenim rečima, ovo je u velikoj meri razlog za raskol u društvu, koji se sada primećuje u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Želimo prijateljskom američkom narodu da dostojanstveno preživi ovaj dramatični trenutak u sopstvenoj istoriji - rekla je portparolka.

U sredu su pristalice aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa, koje su se okupile u Vašingtonu u znak podrške, upale u zgradu Kongresa, prekinuvši zasedanje na kojem je trebalo da se odobre rezultati poslednjih izbora. Policija je koristila suzavac i šok bombe. Načelnik vašingtonske policije saopštio je da su tokom protesta u gradu ubijene četiri osobe.

Komentari (0)

Loading