BILO NE PONOVILO SE! Najkrvaviji teroristički napadi u 2020!

Autor: Republika

Svet

31.12.2020

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 2020. godini u svetu je, uprkos epidemiji korone i jakim zaštitnim merama država, bilo više terorističkih napada, koji se istina ne mogu okarakterisati kao "najkrvaviji" u novijoj istoriji, ali su odneli veliki broj života. Sve su izveli pripadnici militantnih islamističkih organizacija ili članovi takozvane Islamske države.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U Evropi se ističu teroristički akti u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Austriji, a u  ostatku sveta onaj u Burkini Faso, koji je odneo i najveći broj žrtava u 2020. godini.

Krajem ove godine podsetimo se krvavih scena, koje su delo terorista, u nadi da se nikad i nigde više neće ponoviti.

Masakr u Redingu (Engleska)

 

RepublikaFoto: Printskrin/youtube.com

Tri osobe su ubijene, a tri ozbiljno povređene 20. juna 2020. godine u parku u u engleskom gradu Redingu.

Policija je saopštila da je na licu mesta uhapsila jednog muškarca zbog sumnje da je umešan u napad, a kako je tada rečeno, reč je o muškarcu libijskog porekla. Napad se dogodio na mestu gde je ranije tokom dana održan antirašistički protest podrške demonstracijama širom SAD povodom ubistva Afroamerikanca Džordž Flojda.

Svedoci kažu da je napadač prišao grupi od 10 osoba, a onda je počeo da viče i nožem napao ljude.

Napadi u Nici i Parizu (Francuska)

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Francusku je krajem oktobra potresla serija terorističkih napada, a za svaki od njih su odgovorni džihadisti.

 

https://www.republika.rs/svet/svet/238422/video-snimci-krvavog-poprista-nici-pogledajte-upad-francuskih-policajaca-crkvu#brid_cp_Brid_03965939

U crkvi u Nici do terorističkog napada je došlo 29. oktobra kada je napadač nožem usmrtio tri osobe u crkvi Notr Dam, uključujući i ženu kojoj je odsekao glavu. Napadač, 21-ogodišnji Tunižanin je tom prilikom  ranjen.

 

 

https://www.republika.rs/svet/svet/238422/video-snimci-krvavog-poprista-nici-pogledajte-upad-francuskih-policajaca-crkvu#brid_cp_Brid_03965958

 

Policija u Avinjonu je istog dana ubila muškarca koji je prolaznicima pretio pištoljem. 

Samo nekoliko dana pre ovog napada islamista je, opasan eksplozivom,  francuskom učitelju Samuelu Patiju odrubio glavu ispred škole u ​​predgrađu Pariza, jer je navodno uvredio proroka Muhameda. I njega je policija upucala i ranila.

 

 

U septembru 2020. dve osobe izbodene su nožem i teško povređene u Parizu u blizini bivše redakcije Šarli Ebdo, gde su islamistički militanti izvršili smrtonosni napad 2015. Godine.

 

Krvavi početak novembra u Beču (Austrija)

 

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Beč je 2. novembra 2020. godine zahvatila serija terorističkih napada koje izveo Kujtim Fejzullai, mladić makedonsko-albanskog porekla.

 

https://www.republika.rs/svet/svet/239410/foto-video-teroristicki-napad-becu-republika-donosi-fotografije-lica-mesta-uzas-krvoprolice-zapomaganje#brid_cp_Brid_04350083

 

Napad je izveden na šest lokacija, a u njemu je život izgubilo pet  osoba, uključujući i mladog džihadistu, koji je ubijen u okršaju sa policijom.

 

https://www.republika.rs/svet/svet/239410/foto-video-teroristicki-napad-becu-republika-donosi-fotografije-lica-mesta-uzas-krvoprolice-zapomaganje#brid_cp_Brid_04350120

 

U seriji napada ranjene su  23 osobe. Kao motiv za napad se navodi islamistički ekstremizam, pošto je Islamska država preuzela odgovornost za ovaj akt.

 

https://www.republika.rs/svet/svet/239410/foto-video-teroristicki-napad-becu-republika-donosi-fotografije-lica-mesta-uzas-krvoprolice-zapomaganje#brid_cp_Brid_04351421

 

 

Zločin na pijaci u Alamou (Burkina Faso)

RepublikaFoto: Tanjug

Najmanje 36 civila ubijeno je u terorističkom napadu na pijacu u Burkini Faso, u provinciji Sanmatenga, 21. Januara.

Naoružani muslimanski militanti uleteli su u seosku pijacu u Alamou, gde su pucali na ljude i zatim zapalili celu pijacu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading