DODIK: Davno je trebalo poništiti SRAMNI IZVEŠTAJ O SREBRENICI PROTIV SRBA!

Autor: Republika

Svet

08.07.2018

18:10

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Bratuncu da će se založiti da parlament Srpske poništi i odbaci sramni izveštaj Vlade Republike Srpske o Srebrenici, koji su napisali tadašnji visoki predstavnik Britanac Pedi Ešdaun i njegova služba, a korišćen je u Hagu da bi se presuđivalo Srbima.

Tanjug
Milorad Dodik

Dodik je rekao da će pozvati sve predstavnike političkih partija da to zajedno učine, jer je taj izveštaj podmetnut.

- Izveštaj je napisan mimo Srba, donesen iz OHR-a, a predstavnici Vlade iz toga vremena naterani su da to priznaju - rekao je Dodik u Bratuncu, gde je prisustvovao pomenu za više od 3.500 Srba stradalih u srednjem Podrinju u proteklom ratu.

On je dodao da će, čim se vrati u Banjaluku, pokrenuti tu inicijativu, te je izrazio uverenje da će i predsjednik SDS Vukota Govedarica to podržati.

- Mislim bi to bilo časno. To smo morali i trebalo je da davno učinimo - rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska mora da poštuje, prije svega, svoje žrtve, ali i žrtve drugih.

- Boli me kao čoveka bol svake majke bez obzira iz kog naroda dolazi, ali moja i bol mog naroda je meni najveća - naglasio je predsednik Srpske.

Govoreći o stradanju srpskih boraca i civila - žena, dece i staraca u bratunačkom kraju, Dodik je konstatovao da je izostala pravda sudova, te da u ovo mesto godinama dolazi sa istim osećajem gorčine i žalom što za srpske žrtve nema pravde.

- Ponovo smo naivno verovali da će instalisani sud u Sarajevu kazniti Nasera Orića za ono što je uradio ovde i ponovo se iznenađujemo što se to nije desilo - rekao je Dodik.

On je naglasio da boli činjenica da je taj isti sud sa pet godina kaznio trojicu odraslih, bahatih koji su silovali desetogodišnju srpsku devočicu u ratnom Sarajevu.

- Ovi, koji su poginuli ovde, nisu se borili za BiH nego za Republiku Srpsku, verovali su u to, a ne u to da će se za njihove živote pravda deliti u Sarajevu - dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, dejtonska BiH je smišljena da bi u njoj nestali Srbi, koji zato moraju da ostanu oko Republike Srpske, te da je za opstanak srpskog naroda potrebno da Srbi imaju svoje države.

- Srbi imaju dve države, jedan narod sa dve države - jedna je velika Srbija i jedna je velika Republika Srpska - rekao je Dodik.

Predsednik Dodik je naglasio kako je za nezavisnu i samostalnu Republiku Srpsku, jer tamo gde srpski narod nema državu bude mu ugrožena sloboda.

On je napomenuo kako ne veruje u BiH, ali da poštuje Dejtonski sporazum, te je izrazio sumnju da bi BiH funkcionisala bez stranaca.

Dodik je zahvalio ambasadoru Rusije Petru Ivancovu što godinama dolazi na odavanje počasti srpskim žrtvama, jer to predstavlja poruku te velike zemlje u iskreno prijateljstvo, a ne ono što smišljaju o malignim namerama Ruske Federacije da ovde nešto čini.

Tanjug/T. VALIČ

On je upitao zašto nema britanskog, nemačkog ili američkog ambasadora na odavanju počasti srpskim žrtvama, te je dodao kako će za nekoliko dana biti prisutni u Srebrenici. 

- Nije sporno da budu tamo, ali zašto ih nema kada je naša bol u pitanju - naglasio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske nazvao je stradalničkom istoriju srpskog naroda.

- Istorija u kojoj je za nas Srbe u celini stratešiki namenjeno da budemo rasuti, podeljeni, pa su nam smislili priču kako postoje hrvatski, bosanski, kosovski, crnogorski, pa zamislite i srbijanskski Srbi. Samo da bi podelili jedinstveno nacionalno tkivo srpskog naroda, naše vrijednosti, identitet, veru, pismo, jezik - dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbima u BiH su smislili da su bosanski Srbi.

- Zamislite cinizma - nijedan stradali Srbin ovde nije stradao zato što je bosanski Srbin nego što je Srbin. Da je bio bosanski Srbin, da je ostao na drugoj strani, možda ne bi stradao - rekao je predsednik Srpske.

On je istakao da je u Bratunac došao kao predsednik i političar. 

- Moja politika nije politika mržnje, nego politika odbrane srpskog naroda i ponosim se što pripadam ovom narodu - naglasio je Dodik i ponovio da je opstanak Republike Srpske garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Dodik je dodao da neće reći nijednu riječ da ugrozi bol bilo koga, ali da "Majke Srebrenice" nisu udruženje koje oplakuju bol svoje dece, već politička, produžena ruka režima u Sarajevu.

- Mislim da zloupotrebljavaju bol. Nemojte to raditi, pokušajte da zajedno sa nama izgradimo društvo u kojem ćemo živeti jedni pored drugih, vi u svojoj, mi u svojoj državi - poručio je Dodik.

Predsednik Srpske je ukazao na važnost opstanka srpskog naroda u Podrinju, uz granicu Srbije, konstatujući da su preratne vlasti zanemarivali razvoj tog dela.

- Tek sad sa Vladom Srbije i predsednikom Aleksandrom Vučićem možemo da gradimo most u Bratuncu, koji se ovde čeka ne iz obesti, već je funkcionalna potreba za jednistvo ovog naroda - rekao je Dodik i dodao da se raduje njegovom skorom puštanju u saobraćaj.

Komentari (0)

Loading