SKANDAL VELIKIH RAZMERA TRESE KOMŠILUK: Procurili lični podaci vlasnika svih registrovanih vozila

Autor:

Svet

27.05.2024

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodi da su počinitelji na neovlašten način pristupali sistemu i celokupnim podacima sadržanim u Evidenciji o registrovanim vozilima.

SKANDAL VELIKIH RAZMERA TRESE KOMŠILUK: Procurili lični podaci vlasnika svih registrovanih vozila

Foto: pixabay.com

Hrvatski Večernji list došao je u posed prijave koja je podnesena Sigurnosno-obaveštajnoj agenciji (SOA) o curenju 2.444.587 zapisa o vozilima 1.195.052 lica, koji sadrže njihova imena, adrese, lične identifikacione brojeve, jedinstvene matične brojeve građana, datume rođenja, registracije i ostale podatke o vozilima i njihovim polisama osiguranja.

Kako se navodi, među licima su i štićene osobe, članovi Vlade, Hrvatskog sabora i ambasada.

Večernji list je od SOA, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) čiji su podaci posredi i Centra za vozila Hrvatske (CVH), koji većinu tih podataka čuva, zatražio pojašnjenje.

Nesporno je da se činjenice opisane u predstavci referiraju na nezakonita postupanja kriminalne naravi i moguću tešku povredu ličnih podataka te je takav događaj potrebno prijaviti nadležnim telima krivičnog gonjenja i telu nadležnom za zaštitu ličnih podataka. Predstavku i Vaše podatke prosledićemo nadležnim telima, odnosno MUP-u i Agenciji za zaštitu ličnih podataka (AZOP), radi daljnjeg nadležnog postupanja – odgovorili su iz SOA.

Foto: Wikimedia/Ministry of Interior of the Republic of Croatia

MUP Hrvatske

U prijavi ističe da se CVH, u smislu Zakona o sajber bezbednosti, svrstava u kategoriju ključnih subjekata, a da je prema članku 61. tog Zakona središnje državno telo za sajber bezbednost SOA.

Navodi da su počinitelji na neovlašten način pristupali sistemu i celokupnim podacima sadržanim u Evidenciji o registrovanim vozilima, izrađivali neovlašćene kopije baza podataka Evidencije i te kopije učinili dostupnim trećim osobama, kao i da se to dogodilo najmanje triput od februara 2020. do februara 2022. godine.

No, CVH opovrgava da su oni voditelj obrade ovih ličnih podataka i upućuje da, prema članu 296. st. 1. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, evidenciju o registriranim vozilima vodi MUP.

Mogućnost da je neko ukrao MUP-u podatke o svim vozilima i njihovim vlasnicima, te njima trgovao zastrašujuća je, konstatuje se u tekstu

- Do objave teksta neodgovorena su ostala pitanja koja smo poslali MUP-u o tome jesu li pokrenuli istražne radnje protiv nepoznatih počinitelja koji su neovlašteno pristupali bazi podataka i sarađuju li sa SOA na tome - navodi Večernji list. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading