"PROTIVUSTAVNA ODLUKA! PLENKOVIĆ MI JE SVE URADIO IZA LEĐA": Oglasio se predsednik Hrvatske, evo šta je rekao za rezoluciju o Srebrenici

Autor:

Svet

25.05.2024

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je naveo da hrvatska diplomatija mogla tako da učestvuje u promociji kao izvorni autor inicijative o tome da se ne prizna Holokaust

"PROTIVUSTAVNA ODLUKA! PLENKOVIĆ MI JE SVE URADIO IZA LEĐA": Oglasio se predsednik Hrvatske, evo šta je rekao za rezoluciju o Srebrenici

Foto: Tanjug/Hina

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da je Hrvatska na protivustavan način bila kosponzor rezolucije o Srebrenici, jer je proces odrađen njemu iza leđa.

"To su odluke koje se ne smeju po Ustavu donositi bez predsednika Hrvatske. To je protivustavno ponašanje, a premijer Plenković to radi jer za njega još nema posledica", rekao je Milanović novinarima.

On je naveo da hrvatska diplomatija mogla tako da učestvuje u promociji kao izvorni autor inicijative o tome da se ne prizna Holokaust.

"To je ozbiljna tema za još ozbiljniji razgovor i sastanak. Pisao sam Plenkoviću, on će to verovatno poreći i neće odgovoriti", rekao je Milanović, prenela je Srna.

Kako je preneo N1 Zagreb, Milanović je u Svetoj Nedelji, pored ostalog, novinarima rekao i da pokušava da kaže ''svim političkim Srbima i Srbima u politici da rezolucija o Srebrenici nijednom rečju ne dotiče Srbe, srpstvo ili Srbiju, dakle nema ni reči o Srbima''.

Generalna skupština UN usvojila je u četvrtak Rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

Kad smo kod Hrvatske, na splitskom Pojišanu neko je preksinoć okačio ogromnu zastavu Palestine, piše lokalni portal Dalmacija danas.

"Nije poznato ko niti zbog čega je to napravio baš u ovom delu Splita osim činjenice da dotična osoba izražava veliku podršku palestinskom narodu u jeku rata koji se odvija na Bliskom istoku i u Pojasu Gaze", navodi portal.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je ranije ove sedmice, nakon što su neke evropske zemlje najavile priznanje Palestine, da Hrvatska u ovom trenutku o tome ne razmišlja.

Za razliku od Plenkovića, predsednik Republike Zoran Milanović je rekao da je o eventualnom priznanju Palestine potreban pre svega dijalog njega i Plenkovića, ali da premijer svaki razgovor sa njim sabotira.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading