VATRA GUTA SVE PRED SOBOM: 50 vatrogasaca se bori sa požarom, vetar i nepristupačan teren čine gašenje gotovo nemogućim! (FOTO)

Autor:

Svet

21.04.2024

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Požar u Šibeniku planuo je u nedelju oko 18:25 sati.

VATRA GUTA SVE PRED SOBOM: 50 vatrogasaca se bori sa požarom, vetar i nepristupačan teren čine gašenje gotovo nemogućim! (FOTO)

Foto: printscreen/dalmacija danas

Na području Vrpolja i Grebaštice kod Šibenika nedavno je izbio požar otvorenog prostora, koji je brzo zahvatio travu i nisko raslinje na brdu Grebaštice i selu Konobe. Požar je planuo u nedelju oko 18:25 sati, a već u 18:28 stigla je dojava o požaru otvorenog prostora na službenoj stranici Javne vatrogasne službe Šibenik. Na terenu se trenutno nalazi oko 50 vatrogasaca, koji se suočavaju sa izazovima nepristupačnog terena i snažnog vetra koji brzo širi vatru.

Angažovane sve okružne vatrogasne snage


Zapovednik Vatrogasne zajednice Šibensko – kninskog okruga, Darko Dukić, potvrdio je da je požar zahtevao angažovanje svih okružnih vatrogasnih snaga. Trenutno je na terenu 53 vatrogasca sa 19 vozila, gotovo dvostruko više nego ranije, što ukazuje na ozbiljnost situacije i brzinu širenja požara.

Izazovi gašenja požara

Dukić ističe da teren obrastao travom predstavlja dodatnu prepreku u gašenju požara, posebno uz snažan vetar koji doprinosi brzom širenju vatre. Takođe, noćno gašenje dodatno otežava situaciju, stvarajući izazov za vatrogasce koji se suočavaju sa nepredvidivim okolnostima.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije
Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading