ZEMLJOTRES POGODIO HRVATSKU! "Dobro je zadrmalo" (FOTO)

Autor:

Svet

21.04.2024

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemljotres jačine 2,9 stepeni po Rihterovoj skali zabeležen u Hrvatskoj.

ZEMLJOTRES POGODIO HRVATSKU! "Dobro je zadrmalo" (FOTO)

Foto: Shutterstock

Uznemirujući događaj pogodio je Hrvatsku u večernjim satima, a prema informacijama Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zemljotres je imao jačinu od 2,9 stepeni po Rihterovoj skali. Epicentar se nalazio na sedam kilometara udaljenosti od grada Rijeke, što je izazvalo podrhtavanje tla u tom regionu.

Osetili su ga i korisnici EMSC foruma

Zemljotres je zabeležen tačno u 19:25 sati, a korisnici EMSC foruma su se aktivno uključili u diskusiju o ovom događaju. Jedan od korisnika iz Rijeke je opisao da je "dobro zadrmalo", naglašavajući time intenzitet i uznemirenost koju je zemljotres izazvao.

 

Ž

 

Zemljotresi su prirodne katastrofe koje se ne mogu predvideti, ali se možemo pripremiti kako bismo smanjili štetu i zaštitili sebe i svoju imovinu. Postoji nekoliko koraka koje možemo preduzeti kako bismo bili spremni za potencijalni zemljotres. 
 
Plan evakuacije i sigurno mesto 
 
Prvo što treba uraditi je napraviti plan evakuacije i identifikovati sigurno mesto u slučaju zemljotresa. Ovo mesto treba da bude udaljeno od staklenih površina, teških nameštaja i drugih potencijalno opasnih objekata. 
 
Prva pomoć i oprema za preživljavanje 
 
Imati osnovnu opremu za preživljavanje, poput zaliha hrane, vode, baterijske lampe, radio-aparata i komplet za prvu pomoć, može biti od presudnog značaja u trenucima nakon zemljotresa. Takođe, važno je znati kako pružiti prvu pomoć povređenima. 
 
Učvrstite nameštaj i objekte 
 
Učvrstite teže komade nameštaja kao što su ormari i police kako ne bi došlo do prevrtanja ili padanja tokom zemljotresa. Takođe, osigurajte viseće predmete poput lustera kako ne bi postali opasnost tokom podrhtavanja tla. 
 
Zaštita od požara 
 
Zemljotresi često izazivaju požare, stoga je važno imati protivpožarnu opremu poput vatrogasnih aparata i detektora dima. Takođe, važno je znati kako brzo i efikasno reagovati u slučaju pojave požara. 
 
Sigurnost objekata 
 
Zgrade treba da budu građene po propisima za zonu u kojoj se nalaze, a redovno održavanje i procena strukturalne sigurnosti zgrada takođe mogu smanjiti rizik od ozbiljnih oštećenja tokom zemljotresa.

 

 

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading