OTKRIVENI PLANOVI ZA SMENU URSULE FON DER LAJEN - Ko će preuzeti vođstvo Evropske komisije?

Autor:

Svet

21.04.2024

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ursula fon der Lajen i budućnost na čelu Evropske komisije

OTKRIVENI PLANOVI ZA SMENU URSULE FON DER LAJEN -  Ko će preuzeti vođstvo Evropske komisije?

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong


Evropska politička scena uzburkana je spekulacijama o budućnosti Ursule fon der Lajen na čelu Evropske komisije. Prema izvorima nemačkog Bilda, članovi konzervativne grupacije evropskih stranaka (EPP) sve više gube podršku za njen novi mandat, otvarajući prostor za potencijalne zamene poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ili grčkog predsednika Vlade Kirjakosa Micotakisa.

- I Plenković i Micotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za naslednika Ursule fon der Lajen. Šuška se kao kandidatkinji i o predsednici parlamenta Roberti Mecoli iz Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije pa, kako se pokazalo na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom marta, većeg talenta za govore nego fon der Layen - piše Bild u tekstu naglašeno nenaklonjenom opciji da Ursula fon der Lajen dobije još jedan mandat na čelu Evropske komisije. Nemački tabloid, primera radi, citira neimenovanog člana Evropskog parlamenta iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kom su postavili pitanje kakve su šanse da novi saziv EP-a ponovo izglasa sadašnju predsednicu EK.


Novi kandidati za naslednika

I dok se spekuliše o potencijalnim kandidatima za naslednika Ursule fon der Lajen, kao što su Andrej Plenković, Kirjakos Micotakis i predsednica parlamenta Roberta Mecoli iz Malte, postavlja se pitanje da li će se ona kandidovati za novi mandat. Nemački tabloid Bild ističe kako članovi Evropskog parlamenta iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) izražavaju sumnje u njene šanse za ponovni izbor.

- Fon der Lajen je svog stranačkog prijatelja iz CDU-a Markusa Pajpera htela da unapredi na visoko plaćeno mesto predstavnika malih i srednjih preduzeća u EU. Ali bilo je optužbi za nepotizam, čak i od poverenika EU. Pajperovo imenovanje je ogorčeno odbačeno. Taj primer pokazuje da Fon der Lajen ima moćne protivnike, uključujući unutar redova konzervativne stranačke porodice EVP, koja takođe uključuje CDU i CSU - navodi Bild.

Izazovi i prepreke

Fon der Lajen se suočava sa različitim izazovima i otporom kako unutar svoje stranke, tako i među koalicionim partnerima. Takođe, njeni potezi tokom dosadašnjeg mandata privlače kritike, poput nedovoljne podrške zelenoj tranziciji EU, kao i spornih odluka u vezi sa nabavkom vakcina protiv COVID-19 i stavom prema sukobu između Izraela, Hamasa i Irana.

Potencijalni naslednici

U međuvremenu, kao potencijalni naslednici Ursule fon der Lajen pominju se hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je nedavno osvojio parlamentarne izbore, i grčki premijer Kirjakos Micotakis, koji uživa veliki uticaj u Briselu.

U svetlu ovih dešavanja, ostaje da vidimo kako će se politička situacija u Evropskoj uniji razvijati i da li će Ursula fon der Lajen odlučiti da se kandiduje za novi mandat na čelu Evropske komisije.

(Jutarnji)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading