HOROR NA VENČANJU: Više od 50 gostiju otrovano, među njima 13 dece

Autor:

Svet

13.04.2024

23:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi zaposleni lekari, kao i specijalisti iz regionalne infektivne bolnice, hitno su pozvani da dođu u bolnice.

HOROR NA VENČANJU: Više od 50 gostiju otrovano, među njima 13 dece

Foto: Shutterstock

Na venčanju u regionu Buhara u Uzbekistanu 53 osobe su otrovane, među njima 13 dece, saopštila je danas pres služba regionalnog ministarstva za zdravstvo.

Bolnice u okrigu Buhara i Vabkent počele su rano jutros da primaju ljude koji su se žalili na bolove u stomaku, povraćanje i slabost, prenela je RIA Novosti.

- Ukupno, 53 osobe su se javile u bolnice, među njima 13 dece, svi su bili gosti na venčanju - navodi se u poruci objavljenoj na regionalnom Telegram kanalu.

Kako je saopštila pres služba, svi zaposleni lekari, kao i specijalisti iz regionalne infektivne bolnice, hitno su pozvani da dođu u bolnice.

Svim pacijentima je dijagnostikovana "akutna dijareja, gastritični bol izazvan trovanjem hranom" i njima je data infuzija. Do večeras su 43 osobe otpuštene iz zdravstvenih ustanova.

Da podsetimo, pre mesec dana, na udaljenom ostrvu Pemba, deo Zanzibarskog arhipelaga na istočnoj obali Afrike, desila se tragična smrt osmoro dece i jedne odrasle osobe nakon konzumiranja mesa morske kornjače. Još 78 ljudi je hospitalizovano zbog trovanja, a prema rečima dr. Hadži Bakarija, medicinskog službenika Mkoani okruga, svi oboleli su jeli meso morske kornjače u utorak.

Meso morske kornjače se smatra delikatesom u Zanzibaru, ali su opasnosti od konzumiranja dobro poznate. Nacionalni instituti za zdravlje upozoravaju da meso morske kornjače može biti kontaminirano helonitoksinom, vrstom trovanja hranom koje izaziva gastrointestinalne simptome, a zatim "neurološku, hepatičku i bubrežnu toksičnost". Posebno se upozorava da majke koje doje, a koje su otrovane helonitoksinom, mogu preneti toksin na svoje bebe, navodeći slučajeve u Mikroneziji i Madagaskaru gde su dojene bebe umrle kao rezultat toga.

Ovo nije prvi put da ostrvo Pemba doživljava tragediju povezanu sa konzumiranjem mesa morske kornjače. U novembru 2021. godine, sedam osoba, uključujući i trogodišnje dete, umrlo je nakon što su jeli meso morske kornjače. Očigledno je da upozorenja i prethodni slučajevi nisu bili dovoljni da obuzdaju želju za konzumiranjem ove opasne poslastice.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading