DESET PLAĆENIH RADNIH DANA ZA OČEVE U CRNOG GORI: Izmene Zakona omogućavaju i dva meseca odsustva zbog rođenja deteta

Autor:

Svet

01.04.2024

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve predložene izmene ovog zakona biće na javnoj raspravi do 1. aprila

DESET PLAĆENIH RADNIH DANA ZA OČEVE U CRNOG GORI:  Izmene Zakona omogućavaju i dva meseca odsustva zbog rođenja deteta

Foto: Unsplash/ Jill Sauve

Beba u naručju

Izmenama Zakona o radu u Crnoj Gori, očevima je omogućeno da nakon rođenja deteta ostvare pravo na 10 plaćenih radnih dana i minimalno dva meseca roditeljskog odsustva. Ova novina ima za cilj da podstakne očeve da aktivnije učestvuju u nezi i podizanju dece, čime se prati evropski standard i promoviše ravnopravnost roditeljskih uloga.

Pored toga, izmenama zakona o radu preciznije će biti definisan rad od kuće, a poslodavac će biti dužan da obezbedi opremu i sredstva za rad od kuće. Ovo je dobrovoljan institut, pri čemu zaposleni neće trpeti negativne posledice ukoliko odluče da ne obavljaju poslove na ovaj način. Ove promene imaju za cilj da usklade prava zaposlenih sa evropskim standardima i omoguće veću fleksibilnost u radu.

Foto: shutterstock

Ilustracija

Sve predložene izmene ovog zakona biće na javnoj raspravi do 1. aprila, pružajući širu zajednicu priliku da se upozna sa detaljima i iznese svoje stavove. Očekuje se da će ove promene unaprediti radne i porodične uslove zaposlenih u Crnoj Gori, te doprineti boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, prenosi Tanjug.

Prema Zakonu o porodici Crne Gore, majke imaju pravo na određeni period porodiljskog odsustva nakon porođaja. Ovaj period može varirati, ali obično je određen na nekoliko nedelja ili meseci, u zavisnosti od zdravstvenog stanja majke, kao i od porodične politike u državi.

Porođajni dopust omogućava majkama da se oporave od porođaja i da se posvete nezi novorođenčeta u prvom periodu nakon rođenja. Takođe, ovaj period omogućava majkama da se prilagode novoj ulozi i da se brinu o svojoj fizičkoj i mentalnoj dobrobiti.

Detalji zakona u vezi s porođajnim odsustvom u Crnoj Gori mogu se razlikovati, pa bi bilo najbolje da se majke informišu direktno putem relevantnih institucija ili resursa, poput Ministarstva rada ili nadležnih zdravstvenih ustanova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading