OBRT U CRNOJ GORI: Ukrajinci pobegli iz zemlje, a evo kakve veze PARE imaju s tim

Autor:

Svet

01.03.2024

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolazak Ukrajinaca predstavljao je veliku finansijsku inekciju, gotovo da nije bilo delatnosti u Budvi koja nije počela da ostvaruje veće prihode

OBRT U CRNOJ GORI: Ukrajinci pobegli iz zemlje, a evo kakve veze PARE imaju s tim

Foto: Tanjug/AP/Photo/Andreea Alexandru, Fil

Prema podacima Turističke organizacije Budva, broj ukrajinskih državljana u toj opštini je prepolovljen, što utiče na tržište nekretnina i na turizam.

Iz TOB su za podgoričku Pobjedu rekli da je od 1. novembra prošle godine do 27. februara ove prepolovoljen broj ukrajinskih državljana u odnosu na isti period lane.

"Broj ukrajinskih državljana manji je za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekli su iz TOB.

Pre godinu i po Budvu je zapljusnuo talas ukrajinskih državljana koji su, nakon ruske agresije na njihovu državu, spas pronašli u metropoli turizma, piše podgorički dnevnik i dodaje da je na hiljade Ukrajinaca, uglavnom imućnih, u Budvi iznajmilo stanove i kuće, očekujući da će se rat brzo završiti.

Danas su se mnogi vratili u Ukrajinu, ili otišli u druge države, uglavnom na zapad Evrope i Kanadu, jer u Budvi nisu pronašli mogućnosti da započnu biznis, ili se zaposle, a potrošili su ušteđevinu.

Dolazak Ukrajinaca predstavljao je veliku finansijsku inekciju, gotovo da nije bilo delatnosti u Budvi koja nije počela da ostvaruje veće prihode.

Cene iznajmljivanja stanova vrtoglavo su rasle, promet u prodavnicama u zimskim mesecima bio je kao u letnjem špicu, zadovoljno su ruke trljali i ugostitelji. Međutim, proteklih nekoliko meseci, naročito od kraja minule sezone, broj ukrajinskih državljana je u konstantnom padu.

Vlasnik Kamin nekretnina Dušan Ranković kazao je za Pobjedu da po njegovim saznanjima Ukrajinci više nemaju novca i da se vraćaju u Ukrajinu.

Ne znam zašto kada tamo rat još traje. Otkazuju stanove, verovatno nemaju novca više. Sada zakup stanova najviše traže Turci. Oni, međutim, ne mogu da plaćaju zakupnine koje su plaćali Ukrajinci, pa se sada cene kreću od 450 do 550 evra, kaže Ranković.

Što se tiče kupovine stanova, kaže da trenutno ponude nema jer se prodaju mali stanovi, a njih u Budvi nema. Prolaze, ističe, stanovi čija je cena do 100.000 evra, ali 95 odsto njih je već prodato.

Većih stanova ima u ponudi, ali vidim da su počeli da grade ponovo zgrade u Tivtu, Budvi, Kotoru. Turci kupuju i dalje i naši ljudi koji rade u inostranstvu, a takođe i državljani Srbije i Republike Srpske.

Kako je potražnja veća od ponude, nema razloga da cene stanova padaju, kaže Ranković navodeći da je cena kvadrata u Budvi od 2.000 pa do 6.000, zavisno od lokacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading