ČELIČNI SAVEZ TAKERA S ILONOM MASKOM: Novinar i superbogati magnat složni samo u nameri da sačuvaju javnu reč u Americi

Autor:

Svet

17.02.2024

18:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konzervativni Karlson i inovativni liberalni biznismen napravili su konkurenciju glavnim televizijama.

ČELIČNI SAVEZ TAKERA S ILONOM MASKOM: Novinar i superbogati magnat složni samo u nameri da sačuvaju javnu reč u Americi

Foto: Tanjug/AP Seth Wenig/Kirsty Wigglesworth

Kad je Taker Karlson otpušten iz Foks njuza očajnički je tražio platformu s koje bi mogao da utiče na američko javno mnjenje u odlučujućem periodu uoči predsedničkih izbora u Americi. Istovremeno, Ilon Mask, koji je kupio većinski udeo Tvitera za 44 milijardi dolara, razmišljao je kako da ovu društvenu mrežu učini konkurentnom glavnim televizijskim kućama u SAD

ČISTKA DEZINFORMACIJA

Na Tviteru se odavno oglašavaju lideri država i iznose najvažnije stavove. Gotovo da ne postoji predsednik ili premijer koji nema nalog na Tviteru. Većini izjave objavljuju profesionalci, ali nije retkost da šefovi država sami kuckaju po telefonu kad nameravaju da saopšte nešto važno. Ali je Mask hteo više od toga. On je u poslednje vreme poželeo dobrodošlicu na Tviteru nekolicini ljudi i kompanija da bi od svoje društvene mreže napravio najuticajniju medijsku mrežu. Tako su nedavno naslednica lanca čuvenih hotela Paris Hilton i njena medijska kompanija "11:11" potpisale dvogodišnji ugovor s Tviterom s ciljem da kreira četiri programa za video-sadržaj godišnje. To je deo marketinga jer će korisnici moći da pregledaju katalog proizvoda, a zatim da kliknu na sajt i obave kupovinu ili rezervaciju. Tu je i kompanija "Integral Ad Science", koja koristi veštačku inteligenciju da nanjuši dezinformacije. Pa je u posao ušao Bil Ekman, koji na Tviteru iznosi svoja mišljenja o ratu u Ukrajini i debatuje o vakcinama, dakle bavi se temama koje Amerikance najviše interesuju, slično Karlsonu, dok ih glavni mediji zaobilaze ili prenose birokratske stavove Bele kuće.

KUDA IDE NOVAC

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Ilon Mask

Čim je Karlson napustio TV foks njuz, počeo je da objavljuje svoje intervjue ili stavove na nalogu Taker na Tviteru. Mask je tvrdio da se nije ništa dogovorio s Karlsonom, ali je pozvao ljude da ga prate. Taker je dobio podršku Ilona Maska tek kad je objavio 28. emisiju na Tviteru, u kojoj se bavio operacijama promene pola. On je tvrdio da se na procedurama promene pola ostvaruje ogroman profit i da je to glavni razlog kampanje takozvane liberalne Amerike, odnosno demokrata i duboke države u korist ovog fenomena. Karlson je razgovarao s analitičarem Krisom Morisom i ova epizoda privukla je pažnju Ilona Maska, koji je na Karlsonovoj objavi na Tviteru dopisao: "Prati kuda ide novac." 

Gledanost ove emisije u narednih nekoliko sati skočila je na neverovatnih 158,9 miliona pregleda, što je bio zamajac na osnovu kog je Karlson do intervjua s Putinom zarađivao oko 10 miliona dolara na godišnjem nivou. Međutim, interes nije bio dovoljan sam po sebi. Konzervativni Karlson od početka je bio republikanac, dok je inovativni Mask gajio dosta liberalnije stavove. Mask je ostao isti, ali je prethodnih godina evoluirao i u protivnika Džoa Bajdena, što je sažeo u jednoj kratkoj rečenici: "Ne mogu da zamislim da opet glasam za njega." 

SUPROTNI POLOVI

To ih je ujedinilo, ali i Maskova ideja da Tviter postane prostor za slobodu govora u Americi. 

- Osnovna funkcionalne demokratije mora biti sloboda govora zagarantovana prvim amandmanom. To je bila prva stvar koju su uradili tvorci ustava - rekao je Mask, koji je time istovremeno ukazao i na njegovu glavnu dodirnu tačku s Karlsonom, novinarom sa suprotnog političkog pola.

Milion dolara za čuvanje sećanja na Teslu

Ilon Mask mnogo zna o Srbiji i nikad nije skrivao divljenje prema Nikoli Tesli, po kojem je nazvao svoju kompaniju za proizvodnju električnih automobila. Zbog srpskog naučnika je iznervirao Hrvate na Tviteru kad je komentarisao vest o povećanoj prodaji njegovih automobila u Hrvatskoj. On je tad istakao da su oba roditelja Nikole Tesle bili Srbi, što je izazvalo histeriju kod Hrvata na Tviteru.

Takođe, Mask je 2010. donirao milion dolara za Muzej Nikole Tesle na Long Ajlendu, na 158. rođendan Nikole Tesle. On je u roku od tri sata odgovorio na poziv osnivača na Tviteru, i pride je izgradio stanicu za punjenje električnih automobila ispred muzeja.

Ovako su tekli pregovori u vreme odlaska s Foksa

1. Taker Karlson je uoči odlaska s Foks njuza, navodno, pregovarao s Njuzmaksom i Rambleom o zaposlenju.
2. Potom se sastao s Ilonom Maskom, ali, navodno, nisu razgovarali o tome kako bi njegov angažman mogao da izgleda. 
3. Tek nakon tog sastanka Karlson je raskinuo ugovor s Foks njuzom, a njegov advokat Brajan Fridman je tad rekao da je ideja da će Karlson biti ućutkan besmislena.
4. U međuvremenu Karlson je pokrenuo sopstveni sajt, koji se nadopunjuje s njegovim nalogom na Tviteru.

Vešta zamka na Tviteru za Bajdena i demokrate 

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Taker Karlson i Džo Bajden

Ilona Maska su vodeći američki mediji optužili da je postao ruski heroj i pre nego što je podržao Karlsona povodom intervjua s Putinom, u čemu je prednjačio Blumberg. 

- Čovek koji sedi na najvećoj gomili novca, pri čemu deo dolazi od ugovora s Pentagonom, sad aktivno radi na osujećivanju spoljne politike SAD. Ukrajinska tragedija postala je, pored ilegalnim imigranata, ključna tačka predizborne kampanje Donalda Trampa, pri čemu je Mask preuzeo na sebe da prenese ove poruke. On je s povremenih proruskih objava na Tviteru prešao na promovisanje republikanaca, koji nastoje da potpuno blokiraju pomoć Kijevu - naveo je Blumberg.

Čuveni list ipak se nije usudio da optuži Maska da prodaje Rusima usluge svoje satelitske mreže Starlink i priznao je da Rusija takve sisteme i komponente kupuje preko posrednika, odnosno da ih švercuje. Međutim, jeste ga okrivio da pokušava da obezbedi Donaldu Trampu drugi mandat jer dok je američka granica u haosu, a ukajinska odbrana pada pod ruskim naletima, sve to ide na štetu Džoa Bajdena.

Mask je u video-obraćanju odbacio ove optužbe da je advokat Kremlja. Međutim, on je praktično zatražio da Kijev pregovara s Moskvom ili da bude pušten niz vodu. Njegov argument je da nema načina da Rusija izgubi rat jer ima veće ljudske i materijalne resurse, pa nema razloga da se nastavi snabdevanje Ukrajine. 

Njegova druga teza je da bi ukidanje vojne pomoći SAD bila najbolja stvar za Ukrajince jer više ne bi ginuli. Treći argument je da američki novac poslat Kijevu krade ukrajinska administracija koja je korumpirana i autoritarna.

Blumberg je optužio Maska da je njegova najpodmuklija tvrdnja da Rusija ne može da izgubi. 

- Prvo, ko je Ilon Musk da kaže? Pentagon, Kremlj i praktično svaki neukrajinski vojni analitičar tako misli na početku rata. Da, kontraofanziva Ukrajine 2023. nije uspela, Situacija je sada strašna za Ukrajinu, ali ne zato što su Rusi nepobedivi, već zato što - podstaknuti ljudima poput Maska američki republikanci blokiraju da se Ukrajina opet snabde novim oružjem. Naša strategija mora da bude i pritisak na Rusiju sve dok Putin ne shvati da ne može ništa više da dobije ako nastavi - naveo je Blumberg, koji podržava Bajdena i njegove demokrate, čiji je interes da Ukrajina ne izgubi do predsedničkih izbora u Americi 5. novembra ove godine, da to ne bi bilo prikazano kao spoljnopolitički potaz Bele kuće.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading