KOMŠIJE SE ZALEĆU SA NAJNOVIJOM FLOTOM: Hrvatska nabavlja 15 novih erbasa!

Autor:

Svet

25.12.2023

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovom kupovinom Croatia Airlines nastavlja dugogodišnju uspešnu saradnju sa Erbasom.

KOMŠIJE SE ZALEĆU SA NAJNOVIJOM FLOTOM: Hrvatska nabavlja 15 novih erbasa!

Foto: Shutterstock

Nakon pandemije, koja je bila sve samo ne laka za sve avio-kompanije, Croatia Airlines ulazi u novi zalet sa svojom postkovid strategijom sa flotom od ukupno 15 novih aviona, prenosi Blic.

Nacionalna avio-kompanija će nabaviti tih petnaest novih aviona Erbas A220 do 2027. godine.

Poznata je i dinamika isporuke – prva dva aviona A220 biće isporučena tokom sledeće godine, narednih šest aviona trebalo bi da stigne 2025. godine, četiri aviona stižu 2026. godine, a poslednja tri 2027. godine.

Portparol nacionalnog prevoznika Davor Janušić rekao je da je Croatia Airlines u stalnom i intenzivnom kontaktu sa proizvođačem aviona Erbas, a prema trenutnoj situaciji, isporuka prvog novog aviona A220 očekuje se sredinom 2024. godine.

Ovi novi avioni će zameniti celokupnu postojeću flotu Croatia Airlinesa i potpuno preći na mlazni pogon. Novi avioni Erbas A220 imaće jedinstvenu flotu "jednog tipa".

Janušić ističe da obnova voznog parka predstavlja značajan tehnološki iskorak, veću energetsku efikasnost i povećanje zadovoljstva putnika i zaposlenih.

Energetska efikasnost će se odraziti na 25 odsto manju potrošnju goriva novih aviona Croatia Airlines-a.

Novi avioni sa motorima nove generacije po sedištu smanjuju buku za 50 odsto, a uz manju potrošnju goriva u istom odnosu od 25 odsto, emitovaće manje emisije CO2. U skladu sa planom obnove flote, avioni iz postojeće flote Croatia Airlines-a će se sukcesivno povlačiti iz flote.

- Svi novi avioni A220 biće nabavljeni putem operativnog lizinga. Naime, kompanija je 16. januara ove godine zaključila dugoročne ugovore o zakupu prvih šest aviona Erbas A220, četiri aviona A220-300 i dva aviona A220-100, sa Air Lease Corporation Clover kao zakupodavcem. Početkom novembra potpisani su dugoročni ugovori sa kompanijom Azorra kao zakupodavcem za naredna tri aviona, a u završnoj fazi je zaključen ugovor sa kompanijom Griffin, koja je izabrana za zakupodavca preostalih šest aviona, koji će biti isporučen na osnovu potpisanog dodatka ugovora sa Erbasom - rekao je Janušić.

Operativni lizing ima karakteristike poslovnog lizinga. Zbog toga Croatia Airlines neće steći vlasništvo nad novim avionima, ali ima mogućnost da ih na kraju ugovora zameni za nove.

Nove letelice će početi da lete čim stignu i svi neophodni administrativni poslovi budu završeni.

Ovom kupovinom Croatia Airlines nastavlja dugogodišnju uspešnu saradnju sa Erbasom.

Janušić napominje da je Croatia Airlines pred najvećim projektom u svojoj istoriji, koji bi trebao omogućiti dalji razvoj i uspešno i održivo poslovanje u budućnosti.

- Novi i kvalitetniji avioni A220, kapaciteta 148 i 127 sedišta, pružiće bolji odgovor na specifične potrebe putnika i efikasniji poslovni model, zahvaljujući čemu će se otvoriti dodatne poslovne mogućnosti i postepeno širenje mreže letova, što će istovremeno putnicima, vlasniku osigurati unapređenje i održivi razvoj za Republiku Hrvatsku i zaposlene - rekao je Janušić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading