"VUČIĆ IGRAO NA KARTU SRBIJE KAO ŽRTVE U SVETU, PA JE POBEDIO, A DAČIĆ JE NAJVEĆI GUBITNIK": Hrvatima teško pali rezultati izbora u Srbiji!

Autor:

Svet

17.12.2023

23:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jutarnji list analizirao je one od kojih se na izborima najviše očekivalo, naglasivši koliko je Ivica Dačić zapravo onaj koji je najviše izgubio večeras

"VUČIĆ IGRAO NA KARTU SRBIJE KAO ŽRTVE U SVETU, PA JE POBEDIO, A DAČIĆ JE NAJVEĆI GUBITNIK": Hrvatima teško pali rezultati izbora u Srbiji!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” pobedila je, sudeći prema preliminarnim rezultatima na parlamentarnim ali i lokalnim izborima u Srbiji.

Trijumf Srpske napredne stranke vodeći mediji u regionu prokomentarisali su uz konstataciju da su očekivani, a Jutarnji list je otišao i korak dalje te je izanalizirao četiri struje koje su najviše obeležile ove izbore.

Hrvatski portal teško je podneo pobedu SNS i predsednika Vučića te je objašnjavao čitaocima uz koje je “trikove i cake” on dopreo do naroda i došao do pobede.

Aleksandar Vučić je dobro odradio zadatak, svestan da je popularniji od svoje stranke, SNS, pa je kampanju personalizovao. Njegova retorika pretnje Srbiji sa svih strana, Srbije kao žrtve cijelog sveta, demonizacije kosovskog političkog vođstva te predstavljanje sebe kao jedinog zaštitnika Srbije i Srba homogenizovala je ceo politički spektar desnog centra i desnice. Ako ne dođe do većih potresa, moći će, konačno, da formira vladu bez koalicionih partnera koje možda uzme u vladu kako bi pokazao potrebu za širim jedinstvom, ali ga više neće moći ucenjivati.

Republika

Foto: Printscreen/Pink

 

Ivica Dačić je gubitnik izbora jer je njegova parola “Premijer Srbije” alijenirala deo birača. Njegova stranka ima stabilno biračko telo, ali nije u stanju nigde da poveća procenat. Ako ga Vučić pozove u vladu, moraće da bude ‘pitom’.

Radikalno desne stranke su izgubile bitku, Vučić ih je pregazio neprestanim forsiranjem pretnje otadžbini te žrtve koju podnosi. Deo desnog biračkog tela je njegovu poruku da će opozicija uništiti državu, što se primarno odnosilo na leve opcije, projektovala i na desne pa je odlučila da stane uz Vučića kao “dokazanog“ branioce “srpske stvari”.

Srbija protiv nasilja je pokazala da postoji prostor opoziciju režimu, ali državni je aparat napravio sve da im smanji mogućnost uticaja na javnost. Pitanje je kako će se ta lista dalje razvijati, ali mogla bi, ako bude dovoljno mudrosti, prerasti u snagu koja bi za koju godinu postala stvarna pretnja Vučiću. Za to će trebati više medijskog prostora i ulazak u duel s Vučićem oko Kosova nudeći drugačija rešenja koja bi javnost prihvatila. Vrlo je upitno da li je to moguće”, zaključuje Željko Trkanjec, novinar Jutarnjeg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading