NACIONALISTIČKA VLAST OČEKUJE POBEDU, OPOZICIJA SE NADA BEOGRADU IAKO SE U NJEMU OBRUKALA! Mediji u regionu BRUJE o izborima u Srbiji, Hrvati napadaju VUČIĆA

Autor:

Svet

17.12.2023

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji u okruženju pomno prate izborni dan u Srbiji

NACIONALISTIČKA VLAST OČEKUJE POBEDU, OPOZICIJA SE NADA BEOGRADU IAKO SE U NJEMU OBRUKALA! Mediji u regionu BRUJE o izborima u Srbiji, Hrvati napadaju VUČIĆA

Foto: Republika.rs

Komentarišući u startu da je izlaznost u Srbiji veća nego na izborima 2022. godine, vodeći portali iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine konstatuju da je zapravo ključno pitanje ovih izbora veruju li građani vladi predsednika Aleksandra Vučića ili je došlo vreme za promene.

Hrvatski portal Indeks ističe da je, što se nacionalističke vlasti tiče, kako predstavljaju SNS u toj zemlji, pred izbore došlo kao i prošli put do “iskrenja na relaciji SNS – SPS” kao i da se na mala vrata na političku scenu vraćaju Vojislav Šešelj, Čedomir Jovanović i Tomislav Nikolić.

“Ono što lebdi kao najjači utisak u trenucima izborne ćutnje jeste očekivanje da opozicija ima šanse da prvi put posle punog decenije pobedi u Beogradu i nekim opštinama i gradovima.

S druge strane, podednako je snažan utisak da Aleksandar Vučić period od 2023. do 2027., koji se vremenski poklapa ne samo s narednim parlamentarnim mandatom već i s trajanjem predsedničkog mandata, vidi kao period krunisanja njegove dosadašnje karijere realizacijom projekata kao što su Beogradski metro i EXPO 2027”.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Indeks nabraja koje su poznate ličnosti podržale listu koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, podsećajući i da je opozicija imala svoj ProGlas koji je potpisalo, kako tvrde, više od 180.000 građana.

Indeks na kraju zaključuje i da je opozicija u potpunosti razočarala javnost poslednjim skupom pred izbore u Beogradu kada je na Trgu Republike bilo neverovatno malo ljudi.

S naslovom “Da li ujedinjena opozicija može da pomrsi račune predsedniku Vučiću” sarajevski portal Klix.ba ističe da su vanredni izbori raspisani na zahtev dela opozicije posle višemesečnih protesta po Srbiji.

“Izbori će nakon niza tragičnih događaja i političkih previranja testirati snagu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Aleksandra Vučića. Najvećeg protivnika na predstojećim izborima predsedniku Srbije i neformalnom lideru SNS predstavlja koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) formirana na talasu protesta koji su organizovani nakon dva masakra u osnovnoj školi "Ribnikar" i Mladenovcu.

Portal 24 sata iz Hrvatske bavi se spekulacijama tajkunskih medija u Beogradu koji pišu da su ispred beogradske Arene tokom čitavog dana autobusi koji pristižu iz Republike Srpske kako bi Srbi odande glasali u glavnom gradu.

Spominju i da je vlast sa Aleksandrom Vučićem na čelu pokušala da u predizbornoj kampanji sve ono što ne valja svali na leđa ionako razjedinjene opozicije, a da su oni u stilu "puj, pike ne važi" narodu sebe predstavili kao jedinu svetlu tačku. 

Osvrnuli su se i na način na koji je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao. Javno, bez odlaska iza paravana, pokazao je pred novinarima koji će broj zaokružiti na listiću.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bs

Predsednik RS Milorad Dodik

 

Jutarnji list ističe da je izlaznost u Srbiji veća u nedelju nego prošle godine, ali i da su tokom izbornog dana s više biračkih mesta stigle pritužbe na brojne nepravilnosti.

Neki mediji iz okruženja preneli su neproverenu vest kao pouzdanu od opozicionih medija o tome da je policiji u Nišu prijavljeno da postoji kupovina glasova, kao i da opozicija navodno ima dokaze da se deo hale Čair gde je bio kol-centar SNS na dan izbora koristi za plaćanje glasova. Nišlija Đorđe Stanković je rekao i da su na izbornom mestu u OŠ "Ćele-kula" sprečili takozvani "bugarski voz".

Al Džazira Balkans je istakla kako je izborni dan u Srbiji zapravo samo satkan čekanjem odgovora na pitanje veruje li narod i dalje politici Aleksandra Vučića i njegove vlade ili ne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
milos

17.12.2023 18:20

Vučić je neko ko se delom i rezultatima bori za svoj narod, birači to znaju da cene i zato će njegova lista odneti pobedu na ovim izborima.

Nenad

17.12.2023 18:22

Ne vredi im da maštaju sigurno pobedjuje sns stranka Aleksandar Vučić.

Lembas

17.12.2023 18:22

Ustaše pomno prate izbore jer imaju svoje favorite u opoziciji.

Ras

17.12.2023 18:26

Napadi Hrvatske na Vucica su merilo koliko je Vucic u pravu