ISPRED NJEGOVE KUĆE NABILI DIVLJU SVINJU NA KOLAC Dario ostao U ŠOKU: "Ovo je pretnja i provokacija..."

Autor:

Svet

12.12.2023

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dario Dundović iz Radovina (opština Ražanac) izjavio je da je neko tokom noći sa ponedeljka na utorak na njegovoj parceli na kolac nabio mrtvu divlju svinju, što je opisao kao pretnju i provokaciju.

ISPRED NJEGOVE KUĆE NABILI DIVLJU SVINJU NA KOLAC Dario ostao U ŠOKU: "Ovo je pretnja i provokacija..."

Foto: rina

Dario je jutros obavešten od strane svoje snaje da vidi leš divlje svinje na kolcu koji ograđuje njegovu parcelu u Varošu. On je događaj prijavio policiji koja je izvršila uviđaj.

Iako je ovo područje zona ograničenja i zaraženo zbog izbijanja afričke svinjske kuge, neko se usudio da nabije divlju svinju na kolac i dozvoli psima da preko noći razvlače lešinu.

Dario, koji je inače potpredsednik Lovačkog društva “Kobac”, bio je zatečen ovim događajem.

Uz ovaj incident, policiji je u noći sa subote na nedelju stigla još jedna dojava vezana za divlju svinju na tom području. Oko 1.50 sati, policiji je prijavljeno da je vozač ličnog automobila na državnom putu DC 6007 naletio na divlju svinju i usmrtio je.

Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna zarazna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, ali je gotovo sto posto smrtonosna za svinje. Iako ne ugrožava ljude, bolest je ozbiljna za privredu, s obzirom na to da kod zaraženih svinja predstavlja gotovo stopostotnu smrtnost.

Bolest se može širiti na imanjima na kojima su zaražene svinje, a deo njih držan na paši i one su se mešale s divljim svinjama. Nakon potvrde rezultata, propisane su hitne mere: zabrana premeštanja životinja, klanja, prodaje, dezinfekcija objekata. Jedna od mera je i eutanazija.

Za suzbijanje afričke svinjske kuge, definira se zaražena zona, a to je oko 3 kilometara oko zaraženih dvorišta. Tu će biti potpuna zabrana klanja i odrediće se zaštitni pojas od 10-ak kilometara gde će biti zabranjena sve rukovanje sa svinjama, izuzev klanja za vlastite potrebe.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading