"NE TREBA RAZNI MARFIJI I ESKOBARI DA ODLUČUJU O NAŠOJ ZEMLJI!" Dodik: Mi imamo svoje vrednosti i ne želimo američke

Autor: Tanjug

Svet

29.11.2023

21:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je ponovio da je politika neutralnosti i nastavak održavanja dobrih odnosa sa Rusijom politika koju zastupa Republika Srpska od početka rusko-ukrajinskog sukoba i tako će biti i ubuduće.

"NE TREBA RAZNI MARFIJI I ESKOBARI DA ODLUČUJU O NAŠOJ ZEMLJI!" Dodik: Mi imamo svoje vrednosti i ne želimo američke

Foto: instagram.com/milosvucevic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je krajnje vreme da Sjedinjene Američke Države prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari u BiH i da "podmeću nogu svaki put kada politički predstavnici tri naroda i dva entiteta postignu neki dogovor".

- BiH i njeni narodi zaslužuju konačno, 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da sami odlučuju o zemlji u kojoj žive, a ne da to rade razni Marfiji i Eskobari. Ti ljudi ne razumeju naš način života, naše vrednosti. Oni nemaju pojma ni o Republici Srpskoj, ni o BiH, a još manje o tome šta narod želi, a i dalje bi da nešto uređuju, da se pitaju i nameću odluke. Jedini cilj im je da stvaraju probleme gledajući u svemu svoje interese - istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da "mnogi Bosanci vole da kažu da su veoma proamerički orijentisani, te da i on može otvoreno i glasno reći da su SAD probosanske", Dodik je odgovorio da Amerika može biti probosanska koliko hoće, kako to otvoreno i "ponosno" tvrdi Eskobar i nastaviti da podržava isključivo muslimane, kao što su i radili sve ovo vreme, ali ta priča na ovom prostoru nikada neće imati perspektivu, već, kako je ocenio, samo doprinosi raspadu BiH.

- U BiH ne žive samo muslimani, niti Bosanci, kako to kaže Eskobar, već tri konstitutivna naroda - Srbi, Hrvati i muslimani. A ako već SAD tvrde da podržavaju Dejtonski sporazum, a sankcionišu one koji ga, prema njihovom mišljenju, ruše, a u stvari se zalažu za njegovo poštovanje, onda bi Eskobar trebalo prvo da zna da ovakvim izjavama i prisustvom obeležavanju nepostojećeg praznika upravo on krši Dejton - rekao je Dodik.

Dodao je da "jedan takav isfrustrirani karijerista pokušava da nametne neke nove vrednosti, nama, narodima koji to ne želimo". 

- Mi imamo svoje vrednosti i ne želimo američke, pogotovo da nam ih neko nameće silom, pretnjama i ucenama. Svakodnevno nas godinama bombarduju izjavama kako žele dobro BiH, a onda negiraju njen Ustav i činjenicu da ovde postoje Republika Srpska i Federacija i tri konstitutivna naroda - naglasio je Dodik.

Ako žele dobro BiH, poručio je Dodik, onda neka je puste na miru da o njoj odlučuju domaći legitimno izabrani politički predstavnici tri konstitutivna naroda, a ne Amerikanci, i razni drugi neizbarni stranci.

Republika

Foto: printscreen/RTS

Gabrijel Eskobar

Reagujući na Eskobarovu izjavu da je BiH, kako kaže, pod ozbiljnim stranim pritiscima i uticajima, Dodik je rekao za Srnu da su i Eskobar i ta njegova priča o štetnom stranom uticaju toliko jadni i tragični, jer svi u BiH dobro znaju šta upravo Amerikanci godinama ovde rade i provode.

- Šta i kako rade gledamo sad u Federaciji i jasno kažemo da to nećemo dozvoliti u Republici Srpskoj. U Srpskoj će se odluke donositi u institucijama u kojima sede predstavnici naroda za koje su glasali na izborima, a o našoj sudbini neće odlučivati ni Amerikanci, niti bilo ko - poručio je Dodik.

On je naglasio da nikoga više ne iznenađuje samovolja i bezobrazluk američkih predstavnika na ovim prostorima, koji svojim nediplomatskim istupima brukaju najviše Ameriku.

- Amerikanci su shvatili da se situacija s Rusijom ne odvija onako kako su oni zamislili i očekivali i sada koriste svaku priliku da pokažu svoju silu i uticaj u svakom delu sveta. Politika sankcija koju nastoje da nametnu Rusiji doživela je propast i sada je samo ostalo da prete drugim zemljama tražeći da se i one ukopaju i tako im se pridruže u tom njihovom političkom i ekonomskom ludilu -  rekao je Dodik.

On je ponovio da je politika neutralnosti i nastavak održavanja dobrih odnosa sa Rusijom politika koju zastupa Republika Srpska od početka rusko-ukrajinskog sukoba i tako će biti i ubuduće, jer na taj način "najbolje štitimo naše dugoročne interese".

- Rusija je naš vekovni saveznik, a Amerika i Velika Britanija su dokaz vekovnih kalkulanata koji rade na štetu Srba, a u svom interesu. Kratki periodi normalnih odnosa sa SAD ne mijenjaju prethodnu tvrdnju, naprotiv, samo je dokazuju - naveo je Dodik.

Kada je reč o Eskobarovoj priči o korupciji u BiH, Dodik je rekao da to redovno ponavlja kao papagaj godinama, a kada pokuša da navede argumentovan primer iznosi samo laži.

- Te njegove laži su veće od Amerike i možda je krajnje vreme da se nešto javno kaže o Eskobaru iz devedesetih godina i njegovoj omiljenoj temi - korupciji i iznudi u kojoj je lično učestvovao. Ako je "zaboravio", setiće se - naveo je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading