HRVATSKA PROTERUJE SRPSKOG DIPLOMATU: Savetnik poslanstva Srbije u proglašen nepoželjnom osobom

Autor:

Svet

21.11.2023

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da je prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji, Hrvoja Šnajdera, proglasilo nepoželjnom osobom zbog "grubog izlaska iz okvira diplomatskih normi". Kao odgovor na ovaj potez, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova proglasilo je savetnika poslanstva Srbije u Hrvatskoj nepoželjnom osobom i zatražilo njegovo napuštanje teritorije Hrvatske.

HRVATSKA PROTERUJE SRPSKOG DIPLOMATU: Savetnik poslanstva Srbije u proglašen nepoželjnom osobom

Foto: pixabay.com

Ova odluka srpskog ministarstva doneta je na osnovu člana 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, koji omogućava državi da proglasi člana diplomatskog osoblja personom non grata u bilo koje doba i bez obrazloženja. U sprskim medijima je navedeno da je razlog za proterivanje hrvatskog diplomate špijunaža, ali hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman odbacio je te navode, i istakao da je Hrvatska samo uzvratila na recipročan način.

Ova situacija je još jedan u nizu diplomatskih sukoba između dve zemlje. Hrvatska je izrazila žaljenje zbog projerivanja svog diplomate, ističući da je ova odluka korak ka pogoršanju odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika, zadržavajući pravo da odgovori na ovaj potez u odgovarajuće vreme.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije izrazilo je žaljenje zbog postupka hrvatskog diplomate, navodeći da on doprinosi pogoršanju odnosa između dve zemlje. Takođe, izrazili su očekivanje da će Srbija i Hrvatska zajedno raditi na izgradnji međusobnog poverenja u cilju zajedničke evropske budućnosti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading