USTAŠKA ŠAHOVNICA, HITLEROV POZDRAV I "ZA DOM SPREMNI" U VUKOVARU! Nacizam sve JAČI u Hrvatskoj (VIDEO)

Autor:

Svet

18.11.2023

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan sećanja na žrtvu Vukovara obeležen je danas u Hrvatskoj, 32 godine nakon poslednjeg rata na prostoru bivše SFRJ.

USTAŠKA ŠAHOVNICA, HITLEROV POZDRAV I "ZA DOM SPREMNI" U VUKOVARU! Nacizam sve JAČI u Hrvatskoj (VIDEO)

Foto: printskrin/youtube/kosovoonline

 Ovaj dan se u toj državi smatra danom "pada" tog grada, dok se u Srbiji obeležava kao dan oslobađanja Vukovara.

Proslava je protekla u senci velikih tenzija koje su prethodile, ali uprkos neslaganjima, obeležavanje je bilo u znaku Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS). Njihovi simboli, ustaška šahovnica sa prvim belim poljem i poklič "za dom spremni", bili su prisutni na komemorativnom programu, kako je to zamislio gradonačelnik Vukovara i lider opozicionog Domovinskog pokreta, bivši HDZ-ovac Ivan Penava.

Osim predstavnika HOS-a, na proslavi nije bilo prisutnih predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, zbog pretnji upućenih iz Domovinskog pokreta Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) i njenom lideru Miloradu Pupovcu. Zbog toga je delegacija SDSS-a odlučila da ne prisustvuje komemoraciji kako bi sačuvali svoje dostojanstvo.


Uprkos najavi da delegacija SDSS-a neće doći u Vukovar, u tom gradu je tokom jučerašnjeg dana organizovan "živi štit" od predstavnika Domovinskog pokreta i HOS-a, među kojima je bilo i osuđenih ratnih zločinaca, koji su se preventivno okupili u slučaju da se pojavi delegacija SDSS-a. Centralni komemorativni program održan je u dvorištu vukovarske bolnice u prisustvu hrvatskog državnog vrha, predsednika Zorana Milanovića, predsednika Hrvatskog sabora i Vlade, Gordan Jandrokovića i Andreja Plenkovića.

Potom je usledila Kolona sećanja na 5,5 kilometara dugu šetnju ulicama Vukovara, od bolnice do Memorijalnog centra, koju su predvodili pripadnici HOS-a. U ovogodišnjoj Koloni sećanja procenjeno je da je bilo oko desetak hiljada ljudi. Pripadnicima HOS-a je, inače, bilo zabranjeno da se ove godine pojave u Kninu na obeležavanju 28. godišnjice od zločinačke akcije "Oluja", zbog njihovog grba sa ustaškim simbolima i incidenata koje su pravili uzvikivanjem tog pokliča prethodnih godina.

Šef hrvatske države Milanović, koji se do sada nije oglašavao o organizaciji Dana sećanja, došao je u Vukovar. Gradonačelnik Ivan Penava poručio je da u Koloni sećanja ima mesta za svakoga ko želi da se "pokloni žrtvama velikosrpske agresije na Hrvatsku", uz konstataciju da je "dobro što je SDSS poslušao i zaobišao Vukovar". Penava je, inače, proteklih dana više puta ponovio da u Vukovar ne dolazi niko kome smeta ustaško slovo "U", HOS ili ustaški poklič "za dom spremni", što važi i za predstavnike državnog vrha, političkih stranaka i diplomate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Raca

20.11.2023 20:57

Jednom uje - uvek uje.