"PROPALA UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA"! Zalužni priznao, Ukrajina i Evropa u šoku! RUSIJA MOŽE DA SLAVI!

Autor:

Svet

18.11.2023

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

FAZ piše da Evropa sada razmišlja o svojoj sopstvenoj bezbednosti, pošto su isporuke vojne pomoći Ukrajini ispraznile vojna skladišta širom EU.

"PROPALA UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA"! Zalužni priznao, Ukrajina i Evropa u šoku! RUSIJA MOŽE DA SLAVI!

Foto: Tanjug/AP

Rusi mogu da se spremaju za proslavu dana pobede nad Ukrajinom, dok u Kijevu vlada šok zbog nedavnog priznanja glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni da je njihova protivofanziva propala, da je došlo do „zastoja“ i da planirani prodor do Crnog mora nije uspeo, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.

Dok evropski političari obećavaju pomoć Kijevu, zapadni vojni stručnjaci dele procenu da je jedino moguće govoriti o odbrani, a ne o strateškim ofanzivama. Nedostatak naoružanja u Evropi je posledica nedovoljnog finansiranja oružanih snaga tokom decenija, a ni Ukrajina nema vremena da razvije sopstvenu vojnu proizvodnju.


U međuvremenu, FAZ piše da Evropa sada razmišlja o svojoj sopstvenoj bezbednosti, pošto su isporuke vojne pomoći Ukrajini ispraznile vojna skladišta širom EU. Slabljenje američke podrške može biti još jedan razlog za slavlje u Kremlju, jer više niko ne veruje u obećanja šefa Bele kuće Džozefa Bajdena, a u američkom Kongresu se ne mogu dogovoriti oko nastavka pomoći Ukrajini.

U takvoj situaciji, FAZ navodi da je pritisak na Kijev da započne pregovore sa Moskvom sve veći. Iako se o tome još ne govori javno, Evropljani već sprovode novu diplomatsku igru koja treba da vrati Kijev pregovorima sa Moskvom. Ideja da Kijev treba da ustupi deo svog teritorija je već na stolu, a u Briselu veruju da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski morati da prihvati ovu "gorku pilulu" kako bi bila obezbeđena jasna perspektiva za ulazak Ukrajine u EU.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading