KOMŠIJAMA SE CRNO PIŠE! Evropska unija tuži Hrvatsku!

Autor:

Svet

16.11.2023

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komisija ističe da nisu primili informacije o merama koje je Hrvatska preduzela kako bi ispunila svoje obaveze prema direktivi.

KOMŠIJAMA SE CRNO PIŠE! Evropska unija tuži Hrvatsku!

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Evropska komisija pokreće postupak protiv Hrvatske zbog nepotpunog prenošenja direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Evropska komisija je u četvrtak odlučila da pokrene postupak protiv Hrvatske pred Sudom Evropske unije zbog toga što nije u potpunosti prenela u svoje zakonodavstvo sve relevantne odredbe direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Kako navodi Komisija, Hrvatska nije ispunila svoju obavezu da reciklira 65 odsto svog ambalažnog otpada do 2025. godine, što je odredba direktive koja ima za cilj zaštitu životne sredine i osiguravanje dobrog funkcionisanja unutrašnjeg tržišta.


Direktiva je zakonodavni akt Evropske unije, koji se ne sprovodi isto u zemljama članicama. Prema njoj, države članice imaju rok od dve godine da prenesu direktivu u svoje nacionalne zakone, a zatim su dužne da osiguraju njenu primenu. Međutim, Hrvatska nije u potpunosti prenela sve odredbe direktive u svoje zakonodavstvo što je dovelo do pokretanja postupka protiv nje.

U okviru ovog postupka, Evropska komisija je već poslala službenu opomenu Hrvatskoj u oktobru 2020, a zatim i obrazloženo mišljenje u junu 2021. Na to je Hrvatska odgovorila u julu 2021, najavljujući da će direktivu preneti Zakonom o upravljanju otpadom i Pravilnikom za ambalažu i ambalažni otpad. Međutim, Komisija ističe da nisu primili informacije o merama koje je Hrvatska preduzela kako bi ispunila svoje obaveze prema direktivi.

Ukoliko Sud Evropske unije potvrdi da Hrvatska nije u potpunosti prenela direktivu o ambalaži i ambalažnom otpadu, Komisija će zatražiti izricanje finansijskih sankcija. 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading