OD KANCELARIJE DO KAMENJARA: Bivša direktorka gimnazije odlučila da sve napusti i ode na PLANINU!

Autor:

Svet

11.11.2023

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom razgovora otkrila je i da se nekoliko puta susretala sa medvedima, ali i ostalim divljim životinjama koje nastanjuju Velebit.

OD KANCELARIJE DO KAMENJARA: Bivša direktorka gimnazije odlučila da sve napusti i ode na PLANINU!

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Ana poslednjih 20 godina peške obilazi Velebit i istražuje svaki kraj njega. Dva puta je naletela je na medveda, obišla je 500 napuštenih sela i fotografisala je njihove ostatke. A ne staje ni danas, u osmoj deceniji života.

Profesorka Ana Lemić (80), iz Hrvatske, rođena Gospićanka bila je dugogodišnja direktorka ondašnje gimnazije, aktuelna predsednica gospićkog ogranka Matice hrvatske i predsednica PD-a Visočica, a sada je u svojoj knjizi “Sela i stanovi na Velebitu - svedočanstva života od nastanka do nestanka” opisala oko 550 napuštenih velebitskih sela, za kojima je tragala 20 godina po surovom kamenjaru. Istražila je i fotografisala svako selo, zaselak i letnje stanove duž 160 kilometara, od Senja do Zrmanje, do 900 metara nadmorske visine.

Ljubav prema planini ponela iz kuće

- Od kada znam za sebe, znam i za Velebit. Divila sam mu se, volela ga, a ljubav prema njemu krenula je iz roditeljske kuće. U kući se stalno pričalo o Velebitu. Moj deda i otac radili su kod najpoznatijega gospićkog planinara, advokata Ivana Gojtana, koji je na Velebitu izgradio više skloništa, kao i planinarski dom na Visočici, Gojtanov dom, a ujedno je bio predsednik Planinarskog društva Visočica u Gospiću - rekla je ona u razgovoru za portal "24.sata.hr".

Kako je rekla, imala je podršku supruga, sa kojim je u dogovoru prodala i kuću samo da bi bila bliže voljenom Velebitu. Nakon njegove smrti, danas ima bezrezervnu podršku sina i njegove porodice.

- Potpuno su me podržavali u tome. Suprug Josip i ja u Gospiću smo prodali kuću i sagradili je u Baškim Oštarijama, gde smo se doselili pre 16 godina kako bih bila bliže Velebitu, da ne gubim vreme na putovanje iz Gospića. Suprug nije bio planinar, ali mi je bio velika pomoć, podrška, logistika, te je imao vrlo mnogo razumijevanja za moj hobi. Da nije, ne bih mogla svakodnevno odlaziti u planinu. Jedva sam stizala spremati ručak i nešto osnovno po kući i odlazila. Nažalost, suprug je iznenada preminuo pre tri godine, mnogo mi nedostaje. Sad su mi velika podrška sin Ivica i njegova porodica, imam dvoje unuka - rekla je ona između ostalog.

Na putu sretala medvede i zmije

Tokom razgovora otkrila je i da se nekoliko puta susretala sa medvedima, ali i ostalim divljim životinjama koje nastanjuju Velebit.

- Dva puta sam srela medveda, a ne zna se ni broj koliko sam samo puta prekoračila preko poskoka. Sa medvedom sam se malo gledala, ali je shvatio da sam simpatična pa je otišao. Bio je u grmu kraj kuće, nisam ga niti primetila dok nije on mene. Bio je četiri metra od mene, dignuo se na zadnje noge, a ja sam polako nogom zakoračila unatrag na veći kamen, da budem viša od njega. Gledao me neko vreme, spustio se na noge i otišao. Pala nisam nikad, čak se niti ogrebala - rekla je ona u razgovoru za portal "24sata.hr".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading