BAKA I DEDA PLAĆAJU ALIMENTACIJU UMESTO SINA: Žive na granici SIROMAŠTVA, a evo šta je uradio Centar za socijalni rad

Autor:

Svet

05.11.2023

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Penzionisani bračni par iz Like u Hrvatskoj već tri i po godine umesto sina plaća alimentaciju za četvoro unučadi, nakon što ih je tužila snaja.

BAKA I DEDA PLAĆAJU ALIMENTACIJU UMESTO SINA:  Žive na granici SIROMAŠTVA, a evo šta je uradio Centar za socijalni rad

Foto: Shutterstock

Prosečna penzija u Srbiji danas je oko 37.000 dinara

 Ova neobična situacija privukla je pažnju javnosti i izazvala mnogo pitanja o pravima baka i deka u ovakvim situacijama.

Naime, kada jedan partner, najčešće otac, ne plaća alimentaciju, prva sledeća instanca su baba i deda. Ovaj slučaj je samo jedan od 114 sudskih odluka u periodu od 2015. do 2021. godine u Hrvatskoj, prema kojima su bake i deke dužni da izdržavaju svoje unuke. Iako je ovaj model uvezen iz SAD, mnogi se pitaju da li je pravedan i da li bi trebalo da postoji.

Penzionisani bračni par iz Like, Marija i njen suprug, za kojima deca žude i koji žude za svojim unucima, kažu da su do sada platili 20 hiljada evra, odnosno 7.000 kuna od penzije od 9.000 kuna, odnosno 75 posto penzije. Iako su pali na granicu siromaštva i živeli sa samo 300 evra mesečno, oni su i dalje plaćali 400 evra alimentacije svakog meseca. Čak je i Centar za socijalni rad u Korenici u nadzoru utvrdio da nemaju dovoljno novca za osnovne životne potrebe i odredio im jednokratnu naknadu od 3.500 kuna u tri rate.

Međutim, ova situacija više muči ovaj bračni par zbog tuge nego zbog novca. Naime, tri i po godine nisu videli svoje unuke, a kako kaže Marija, otići će oni za dan, za mesec, za godinu dana, ali ostaju deca i njihova večna trauma. Ova situacija je emotivno ucenjivanje potomstva, jer će otac dece, da mu tata i mama ne bi platili i završili u siromaštvu, morati da počne da plaća. Ovaj model je, prema rečima predsednice hrvatskog Sindikata penzionera, Jasne Petrović, sulud i nijedna država u Evropi ga ne primenjuje.

Osim ovog slučaja, u Hrvatskoj postoje još mnogi drugi slični, gde bake i deke moraju da plaćaju alimentaciju umesto svoje dece. Ovakav model je izazvao mnogo polemike i kritika, a Sindikat penzionera već devet godina pokušava da to promeni. Ipak, Ministarstvo rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike saopštilo je da je ovo samo jedan od 114 slučajeva i da se takve odluke donose u skladu sa zakonom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading