NA FUDBALSKOM TERENU NAPRAVILI SOLITER?! Bivši albanski premijer OPTUŽEN ZA KORUPCIJU, policija uhapsila i njegovog zeta

Autor:

Svet

22.10.2023

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beriša je trenutno poslanik i ima imunitet od krivičnog progona. Zabranjeno mu je da napusti zemlju i ima obavezu javljanja policiji

NA FUDBALSKOM TERENU NAPRAVILI SOLITER?! Bivši albanski premijer OPTUŽEN ZA KORUPCIJU, policija uhapsila i njegovog zeta

Foto: Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Albanski tužioci optužili su bivšeg premijera Saljija Berišu i njegovog zeta za korupciju u vezi sa dogovorom o kupoprodaji terena i objekata sportskog kluba, rekli su istražitelji.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala navelo je u optužnici da je Beriša koristio svoj uticaj kao premijer od 2005. do 2009. kako bi izvršio pritisak „da se završe privatizacioni postupci u korist drugih, uključujući supruga njegove kćeri“, prenosi Rojters.

Njegov zet uhapšen je u subotu uveče, dok je Beriša poslanik i ima imunitet od krivičnog progona. Zabranjeno mu je da napusti zemlju i ima obavezu javljanja policiji.

Krivični postupak pokrenut je 2020, kada je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Taulant Bala optužio Berišu da je umešan u privatizaciju terena i drugih sportskih objekata koji pripadaju Fudbalskom klubu Partizani u Tirani, a koji su kasnije zamenjeni višespratnicama.

Beriša je optužio premijera Edija Ramu da je orkestrirao celi slučaj.

Naredio je svojim plaćeničkim tužiocima… Optužbe su neutemeljene i to su direktni politički napad Edija Rame na mene“, rekao je Beriša novinarima u subotu.

Sjedinjene Američke Države zabranile su 2021. Beriši i njegovoj porodici ulazak u zemlju, uz obrazloženje da je kao premijer bio umešan u „koruptivna dela poput pronevere javnih sredstava i uplitanja u javne procese, što uključuje zloupotrebu moći za vlastitu korist i bogaćenje političkih saveznika i članova porodice“.

Beriša je bio predsednik od 1992. do 1997. godine, neposredno nakon pada komunizma u Albaniji, a premijer od 2005. do 2013. Sada je lider Demokratske stranke, najveće opozicione stranke, ali vodi odvojene pravne bitke oko svog vođstva s drugom stranačkom frakcijom.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading