DVOJICA MLADIĆA SILOVALI DEVOJČICU NA KROVU ZGRADE! Jedan od njih ne ide u zatvor!

Autor:

Svet

17.10.2023

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje dvojici mladića iz Splita koji su pre dve godine, kada su imali 19 godina, silovali devojčicu od 15 godina, završeno je na Županijskom sudu.

DVOJICA MLADIĆA SILOVALI DEVOJČICU NA KROVU ZGRADE! Jedan od njih ne ide u zatvor!

Foto: Shutterstock

Zlostavjanje mlade devojke

Jedan od njih dvojice osuđen je na godinu i po maloletničkog zatvora zbog silovanja devojčice, dok je drugi dobio uslovnu kaznu, piše Slobodna Dalmacija.

Kako se radilo o mlađim punoletnicima, postupak se vodio po Zakonu o sudovima za mlade koji predviđa da se optuženima do 21 godinu može izreći maloletnički zatvor. Pošto se radi o seksualnom zlostavljanju nad detetom, javnost može da čuje samo objavu presude, ali ne i obrazloženje tako da ostaje nejasno koje tačno olakšavajuće okolnosti su uzete u obzir mladićima.

Naime, dvojica mladića su proglašeni krivima ne samo za seksualno zlostavljanje već i za protivpravno oduzimanje slobode. Nasilni čin nad devojčicom dogodio se u maju 2021. godine nakon što se oko 19 sati našla s prijateljicom pa su u parku naišle na dvojcu mladića.

Jedan od njih dvojice je pozvao da ide s njima na krov zgrade, a kada je odbila maloletnicu su ugurali u lift dok su njenoj prijateljici zabranili da ide s njima. Otišli su na krov zgrade gde su je zlostavljali duže od sat i po vremena, a pretili su joj i da će je udariti, vezati joj kablom ruke i noge i baciti je sa zgrade.

Protivno njenoj volji su obojica nad njom počinili bludne radnje da bi onda jedan otišao i zaključao vrata koja vode na krov za sobom, dok je drugi maloletnicu silovao. Odmah nakon hapšenja nad dvojicom tada 19-godišnjaka je određen istražni zatvor iz kog su izašli nakon mesec i po.

U međuvremenu su optuženi pa je sprovedeno suđenje. Kako se radi o postupku prema zakonu za maloletnike sankciju predlaže socijalni pedagog i o njoj mišljenje daje zamenik Županijskog državnog tužioca koji zastupa optužbu.

S obzirom na to da se radi o dva teška krivična dela kojih je žrtva dete, očito su se saglasili kako postoje okolnosti koje opravdavaju izricanje sankcija nižih od zakonskog minimuma. Naime, za polni odnos s detetom mlađim od 15 godina je zaprečena kazna od tri do 15 godina zatvora, a za bludne radnje od jedne do osam godina zatvora.

Kada se sudi prema zakonu za maloletnika kazna ne može biti duža od pet godina bez obzira na zakonski propisan maksimum sankcije. Mladićima su osim maloletničkog zatvora i uslovnog maloletničkog zatvora izrečene i vaspitne mere obaveznog uključivanja u psihosocijalni tretman i zabrana uznemiravanja žrtve.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading