PO AUTISTIČNU DEVOJČICU (6) NIKO NIJE DOŠAO U VRTIĆ: Slučaj koji je ZGROZIO REGION, odbili su je svi! Nisu je primili u 31 dom, nisu je hteli ni usvojitelji

Autor:

Svet

26.09.2023

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska je ostala zgrožena dramatičnom pričom o šestogodišnjoj devojčici koju su odbili svi udomitelji i 31 dom, nakon što niko nije došao po nju u vrtić.

PO AUTISTIČNU DEVOJČICU (6) NIKO NIJE DOŠAO U VRTIĆ: Slučaj koji je ZGROZIO REGION, odbili su je svi! Nisu je primili u 31 dom, nisu je hteli ni usvojitelji

Foto: Shutterstock

Srećom, njenoj sudbini došao je spas nakon što je psiholog Valerija Kanđera apelovala na javnost putem društvenih mreža.

Priču je prvi put izložio portal Indeks, ističući višedecenijsko iskustvo Valerije Kanđere u zagrebačkom centru za socijalnu zaštitu. Kanđera je svoj dramatični apel objavila na Facebooku i izazvala lavinu empatije i reakcija.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

"Devojčica ima 6 i pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svetu, kikice omotane ružičastim gumicama i osmeh koji ne silazi s lica. Ministre, potreban je hitni, hitni smeštaj ove predivne devojčice!" - napisala je Kanđera u svom apelu.

Kako je istaknuto, čak 31 ustanova u Hrvatskoj odbila je da primi devojčicu na smeštaj, što je ostavilo dubok emotivni trag na sve one koji su bili u kontaktu s njom. Kada su je preuzeli iz dečjeg vrtića specijalizovanog za decu sa smetnjama u razvoju, vaspitačica je plakala od nemoći, a Kanđera i njena socijalna radnica morale su potisnuti suze suočene s ovom tužnom situacijom.

Nakon što su odbijanja postala nepodnošljiva, Kanđera je devojčicu odvela u svoju kancelariju u Hrvatskom zavodu za socijalnu zaštitu. U svom emotivnom postu, Kanđera je kritikovala sistem i nedostatak smeštaja za ovu devojčicu koju sudbina nije mazila.

"Koji je promenio ime pa više nije Centar. Ali, koji je centralizovao sve što se moglo centralizovati bez smisla i logike. Evo, to je reformisano. Ali, nema smeštaja za devojčicu koja se upravo glasno smeje u mojoj kancelariji koju delim s još dva psihologa. Radno vreme nam je do 15.30. Gde ćemo onda s prelepom devojčicom koju sudbina nije mazila, a sistem se bahato igra s njom" - napisala je Kanđera.

Srećom, sinoć je održana konferencija za medije u hrvatskom Ministarstvu rada na kojoj je objavljeno da je devojčica konačno zbrinuta u Centru Slave Raškaj i da je dobro.

Autistična devojčica (6) privremeno zbrinuta u Centru - dobro je

Slučaj ove devojčice uzdrmao je ne samo Hrvatsku, već i zemlje u regionu. Privremena direktorka Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Tatjana Štritof, istakla je da je devojčica do sada bila zbrinuta u široj porodici, demantujući medijske navode da je smeštaj za devojčicu tražen više dana.

"Smeštaj za devojčicu pronađen je juče, odmah nakon obaveštenja iz vrtića da ona više ne može ostati u primernoj porodici. Ovde se radi o privremenom nedostatku odgovarajuće roditeljske zaštite, pa je bila neophodna hitna akcija u cilju obezbeđivanja privremenog smeštaja za dete. U saradnji s ustanovom 'Slava Raškaj', ova socijalna usluga smeštaja u kriznim situacijama je realizovana," izjavila je Štritof, prenoseći izveštaj Hina.

Direktorka je takođe naglasila da će stručnjaci sada utvrditi dalje potrebe devojčice, sa namerom da se ona vrati svojoj primarnoj porodici.

Republika

Foto: Shutterstock

 

 

Na pitanje kako je moguće da je čak 31 ustanova odbila da primi devojčicu, Štritof je potvrdila da su stizali negativni odgovori. Istakla je da je devojčica dete s teškoćama u razvoju, te da je važno da se ovakve situacije ne šire društvenim mrežama i portalima.

Državna sekretarka Ministarstva rada, Margareta Mađerić, dodala je da je nakon obaveštenja iz vrtića odmah zatražen hitan smeštaj za devojčicu. Takođe, napomenula je da Ministarstvo radi na povećanju smeštajnih kapaciteta za decu bez odgovarajuće roditeljske zaštite.

"Danas imamo oko 2800 takve dece. Oko 900 ih je smešteno u ustanovama, dok su ostala smeštena na drugim mestima. Naša namera je stvoriti adekvatne uslove kako bi se dete, ukoliko je to moguće, vratilo u svoju porodicu," rekla je Mađerić.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading