OVAJ VIDEO JE POGLEDALO SKORO 10 MILIONA LJUDI: Mala devojčica hrani svoju sestru s autizmom, osvojila je SVET (VIDEO)

Autor: M.O.

Lifestyle

13.08.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je čist primer nesebične ljubavi.

OVAJ VIDEO JE POGLEDALO SKORO 10 MILIONA LJUDI: Mala devojčica hrani svoju sestru s autizmom, osvojila je SVET (VIDEO)

Foto: tiktok/printscreen

Svi roditelji koji imaju decu sa autizmom znaju koliko to može biti izazovno. Tako se jedna mama obratila na TikToku kako bi podelila jedan od, kako kaže, lepših trenutaka u svom životu. Naime, u snimku možemo videti kako njena starija kćerka pomaže mlađoj sestri sa autizmom pri obroku.

''Kada imate dete sa autizmom pa vaša starija sestra pomaže da držite kašiku kako biste lakše jeo, ovo je nežno i preslatko'', napisala je mama u opisu objave koja je vrlo brzo postala viralna i trenutno ima čak 9,5 miliona pregleda.

Video koji je dirnuo internet, ova mama je podelila na svom TikTok profilu pod korisničkim imenom @happyhandswith_hallie. U komentarima su se javili mnogi roditelji koji takođe imaju decu sa poteškoćama u razvoju.

''Imam sina sa autizmom, zbog čega se plašim da proširim porodicu. Tvoj video mi je pružio nadu, hvala ti'', napisala joj je jedna mama.

 

 

Kako nastaje autizam?

Autizam je složen i multidimenzionalan poremećaj čiji tačan uzrok nije u potpunosti razjašnjen do sada. Naučnici pretpostavljaju da autizam proizlazi iz kombinacije genetskih i okolinskih faktora, ali specifični mehanizmi i uzroci i dalje ostaju predmet istraživanja. Evo nekoliko ključnih tačaka koje se često istražuju u vezi s potencijalnim uzrocima autizma:

Genetika: Nasledni faktori igraju značajnu ulogu u razvoju autizma. Studije su pokazale da postoji povećan rizik od razvoja autizma kod dece čiji su bliski rođaci (braća, sestre, roditelji) takođe pogođeni ovim poremećajem. Identifikovani su određeni geni koji mogu biti povezani sa sklonosti ka autizmu, ali genetska slika je kompleksna i varira od osobe do osobe.

Okolinski faktori: Iako genetika ima značajan uticaj, okolinski faktori takođe igraju ulogu. Izloženost određenim toksinima, infekcijama tokom trudnoće, komplikacije pri porođaju, kao i nedostatak određenih hranljivih materija, mogu uticati na razvoj mozga tokom embrionalnog razvoja i rane detinjstva.

Mozak i neurološki faktori: Istraživanja su pokazala da osobe sa autizmom imaju određene strukturalne i funkcionalne razlike u mozgu u poređenju sa osobama bez autizma. Ove razlike se često odnose na oblasti mozga koje su odgovorne za socijalnu interakciju, komunikaciju i obradu senzornih informacija.

Imunološki sistem: Neki istraživači su istraživali mogućnost veze između poremećaja imunološkog sistema i autizma, mada ta veza još uvek nije potpuno jasna.

Važno je napomenuti da autizam nije uzrokovan jednim faktorom i verovatno je rezultat kompleksne interakcije između genetskih i okolinskih faktora. Takođe, svaki pojedinačni slučaj autizma je jedinstven i može varirati u svojim karakteristikama i ozbiljnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading