''UJUTRU SE KUPAJU U SOPSTVENIM FEKALIJAMA'': Poznati resort u Hrvatskoj ZAGAĐUJE svakodnevno more, deci nikle IZRASLINE svud po telu! (FOTO,VIDEO)

Autor:

Svet

22.09.2023

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obližnji hotel sve vreme ispušta opasne spojeve u more putem kanalizacije, a sve je kulminiralo kožnim oboljenjima dece!

''UJUTRU SE KUPAJU U SOPSTVENIM FEKALIJAMA'': Poznati resort u Hrvatskoj ZAGAĐUJE svakodnevno more, deci nikle IZRASLINE svud po telu! (FOTO,VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/MorskiTV

U predivnoj uvali Osibova na otoku Braču, ljudi se kupaju misleći kako je uvala gotovo netaknuta. Naoko čisto more zapravo vara, piše Morski.hr. 

Obližnji hotel sve vreme ispušta opasne spojeve u more putem kanalizacije, a sve je kulminiralo kožnim oboljenjima dece, te nalogom preduzeća Vodovod Brač da sve zaustave, pod pretnjom kazni i zatvaranja priključka vode.

- Hotelski kompleks Gava koji je u stranom vlasništvu ispušta kanalizaciju u uvalu. Doslovno se gosti hotela ujutro kupaju u svojim fekalijama koje se noću ispuštaju. Inspekcija je izašla na teren i koliko sam upoznat, izrekla je kaznu. Šaljem vam snimak ilegalnih ispusta - kazao je čitalac za Morski.hr.

Pa nastavlja:

- Pišem vam ovo u nadi da ćete, ako ništa, bar pročitati, jer sam stvarno videla da već 15 dana niko ne želi napisati ni slova o ovome! Osibova - predivna uvala nadomak Milne, proživljava ekocid koji traje koliko mi znamo ovo leto a verovatno i duže. Razlika je jedino sada što imamo dokaze i priča je time strašnija.

- Posedujemo snimak direktnog ispuštanja fekalija u more od strane navedenog resorta te dokumenta koje to potvrđuju - kaže i čitateljka koja je portalu poslala i video.

No meštani su, piše portal Morski.hr, upozorili da to, nažalost, nije sve.

- Deca koja su se kupala u neposrednoj blizini su se zarazila slatkim krastama, a roditelji žele da ova cela priča napokon dođe u javnost. Zamislite samo da platite luksuzno letovanje i da vam taj isti resort ispušta fekalije u more gde se većinom kupaju deca, zar je stvarno ovo turizam kakav želimo i kojem težimo? - pita se čitateljica Morskog.

Majka dvojice maloletnih sinova koji su se kupali u moru ispod ovog resorta potvrdila je za portal da su obojica zaražena ovom kožnom bolešću, a stariji sin na ruci pokazao je i posledice ove zaraze.

- Ja sam se šokirala da je ovako nešto moguće - kazuje majka dvojice dečaka i opisuje šta se dogodilo:

- Deca su se dole kupala. Kako Gava ima taj aquapark, deca dole vole doći i kupati se. Oba sina su dobila te krastice, međutim starijem, 15-godišnjaku to je dosta intenzivnije. Bili smo kod lekara i čim smo mu rekli da su se kupali i gde su se kupali, odmah je rekao "to se tamo pokupilo".

- To je impetigo, odnosno "slatke kraste". Lekar je rekao da to može biti opasno, pogotovo kod manje dece i može čak doći do zatajenja bubrega, no hvala Bogu da se mojoj deci nije zakomplikovano - kazala je portalu vidno uzrujana majka.

- Deca su se kupala u maloj uvali, za koju smo mislili da je oaza prirode. Trebalo bi biti čisto more. Da se tako nešto događa, to mi je danas nezamislivo! Dovodi se u pitanje zdravlje dece i ljude slabijeg imuniteta, pa male bebe mogu završiti kobno s takvim bolestima - zaključila je majka.

Porodice koje su u susedstvu resorta već se godinama žale na nesnosan smrad koji se širi uveče iz resorta. Odgovorni iz resorta odgovarali su da se bilje u resortu zaliva tehičkom vodom iz biojame i da se zato može pojaviti smrad, ali da se sve obavlja po propisu.

Portal Morski.hr poseduje prijavu kojeg je Državnom inspektoratu uputila firma Vodovod Brač d.o.o. iz Supetra protiv Gava Waterman Milna Resorta:

- Temeljem prijave i prema nalogu za postupanje, primljenog od Državnog inspektorata, a skladno Zakonu o vodnim uslugama, te Zakonu o vodama, kao Isporučitelj vodnih usluga 11. septembra 2023. godine obavili smo izvid na terenu u uvali Osibova, neposredno uz Gava Watermen Resort.

Pregledom je evidentiran izlaz cevi na zidu hotelskog kompleksa s tragovima izlivanja otpadnih voda. S obzirom na boju i miris, postoji sumnja o izlivanju fekalnih voda. Uzet je uzorak nakupljene otpadne vode.

Dana 18. septembra 2023. godine od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dostavljen nam je rezultat ispitivanja uzorka, na osnovu čega je zaključeno da se radi o fekalnim vodama.

S obzirom na navedeno, potvrđeno je izlivanje fekalnih voda iz vašeg sastava odvodnje na javnu površinu, tj. okolni prostor i more neposredno pored kupališta.

Skladno navedenom, ovim putem Vas obaveštavamo da ako odmah ne sanirate zatečeno stanje, u skladu s odredbama Pravilnika o tehničkim zakonima isporuke vodnih usluga Vodovoda Brač, postupiće se prema odredbama, tj. izvršiće se isključenje Vaše nekretnine s vodovodne mreže!

Po postupku sanacije, molim da se odmah javite Isporučitelju zbog kontrole saniranog stanja vodnih usluga Vodovod Brač, d.o.o.", stoji u dopisu, kojeg potpisuje direktor ove ustanove, Tonči Trutanić.

Nakon ovoga, portal Morski.hr nazvao je i direktora resorta, Petra Maričića koji im je, tvrde, rekao da nije kompetentan davati komentare na ovu temu, te da će kolege s portala Morski.hr nazvati naknadno. Do zaključenja članka, pišu s navedenog portala, direktor resorta nije nazvao, ali su iz hotela poslali saopštenje.

- Izuzetno smo posvećeni očuvanju plaža i mora, a o zdravlju naših gostiju i suseda valjda ne treba ni naglašavati. Godinama poslujemo i nikad nije bilo incidenata, a nije došlo do promena u načinu na koji zbrinjavamo tehnološku vodu. Naš posao u Osibovoj zavisi o čistoći same uvale i nikad ne bismo napravili nešto što bi to ugrozilo.

Čim su se pojavile informacije da je moguće da je došlo do nečišćenja, portal Morski.hr preduzeo je sve mere i korake kojima bi i fizički onemogućili isticanje bilo kakve tekućine, u ovom slučaju tehničke i bazenske vode.

Pozvali su i preduzeće Cian d.o.o. da obavi nadzor kako tla i plaže, tako i cele uvale i nisu ustanovljena nikakva onečišćenja.

Ponavljamo, zdravlje svih nas, s onda i čisto okruženje naš su prioritet i napravićemo sve da se otklone sumnje ili obavi sanacija ako kojim slučajem laboratorijski nalazi pokažu da je došlo do onečišćenja - stoji u izjavi  kojeg potpisuje uprava društva Svpetrvs hoteli d.d.

Inače, vlasnik Svpetrvs hotela i Gava Waterman Milna Resorta je Marion Dužić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading