DRAMATIČNA NOĆ NA SEVERU HRVATSKE: Mura i Drava DIVLJAJU i probijaju nasipe, deo meštana EVAKUISAN, u borbu sa poplavama krenula i VOJSKA

Autor:

Svet

08.08.2023

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na severu Hrvatske i dalje traje borba s nabujalim rekama Murom i Dravom, a tokom noći najteže je bilo u Podravini, između Drnja i Hlebina, gde je nasip na nekoliko mesta počeo da popušta, pa je vatrogascima u pomoć priskočilo i 150 pripadnika Hrvatske vojske, a meštani jedne opštine su evakuisani.

DRAMATIČNA NOĆ NA SEVERU HRVATSKE: Mura i Drava DIVLJAJU i probijaju nasipe, deo meštana EVAKUISAN, u borbu sa poplavama krenula i VOJSKA

Foto: Printscreen Facebook

Opština Petranec nije uspela da preživi poplavu iako je od nabujale Drave branjena nasipima. Preko noći, voda iz potoka Gliboki i starog toka Drave okružila je Starogradsku ulicu, Tore, te su oba puta poplavljena i zatvorena, kažu iz Opštine Petranec.

Tokom jutra je došlo do ubrzanog porasta vode sa svih strana koja je samo kroz sat vremena porasla za metar i nastavila da raste.

 

Ubrzano dizanje vode dovelo je do poplave dela kuća u najnižem delu ulice uprkos tome što su bile branjene zečjim nasipima. Deo stanovnika privremeno je evakuisan u Društveni dom u Sigecu, a deo pogođenih meštana smeštaj je potražio kod suseda i rodbine.

 

Načelnica opštine Hlebine Božica Trnski rekla je za N1 kako su radnici Hrvatskih voda celu noć pravili protivpoplavne bunare. Pored njih, vatrogasaca i oko 150 pripadnika vojske, na terenu je, prema njenim rečima, bio i direktor Hrvatskih voda.

Takođe, ona je rekla da je u poslednjih nekoliko sati pristiglo devet kamiona sa peskom, prenosi Index.

„Najgore je prošlo“, poručila je.

Ona je za Hinu rekla i da je teško proceniti kada može da se očekuje vrhunac vodenog talasa, ali da nadležni rade sve da se spreči najcrnji scenario, a to je da voda probije nasip.

Apostrofirala je „nadljudske napore“ brojnih angažovanih.

Prema njenim rečima, tu je oko 300 meštana, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz gotovo svih županijskih mesta, u pomoć je pristiglo oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, a tu su i članovi Hrvatske gorske službe spasavanja.

 

Da je situacija pod kontrolom, ali i da je teško proceniti kada će doći do vrhunca vodenog talasa, izjavio je načelnik opštine Drnje Petar Dombaj.

 

Predviđeni vrhunac vodostaja iznosi oko 650 centimetara, trenutno stanje je oko 620 centimetara, a dosadašnji rekord, zabeležen 2014. godine, iznosi 578 centimetara, rekao je Dombaj za Hinu. Naveo je i da su u lokalnoj Dravskoj ulici poplavljena pojedina dvorišta i pomoćni objekti, ali ne i kuće.

I on je apostrofirao važnu ulogu Hrvatskih voda, kao i veliku požrtvovnost pripadnika javnih i dobrovoljnih vatrogasnih službi te županijske civilne zaštite.

Zbog velike količine padavina, obustavljen je saobraćaj na nekoliko puteva.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading