ŽELJKA CVIJANOVIĆ PORUČILA GUTEREŠU: Sve je to deo igre da se SAKRIJE ISTINA i našteti Srbima

Autor:

Svet

20.07.2023

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio da "UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma, niti je UN član Veća za implementaciju mira (PIC), jedinog relevantnog tela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH"

ŽELJKA CVIJANOVIĆ PORUČILA GUTEREŠU: Sve je to deo igre da se SAKRIJE ISTINA i našteti Srbima

Foto: youtube.com/printscreen

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da, ukoliko je zaista odgovor Antonija Gutereša da "UN nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma niti su UN član PIK-a, koji je relevantan za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH", koji se pojavio u medijima, a ne u njenom kabinetu, onda je to deo igre u kojoj treba uraditi sve da se sakrije istina.

Cvijanovićeva je rekla da ako je to zaista odgovor, budući da ga je videla samo u medijima, to bi bila samo potvrda da je OUN instrumentalizovana jer su tu, nažalost, ponovljene reči predstavnika jedne članice Saveta bezbednosti UN, koje taj predstavnik plasira u razgovorima sa predstavnicima drugih država kad ih ubeđuje da treba sankcionisati Republiku Srpsku.

- E, sad bilo bi logično da pitamo UN zašto su oni gubili vreme i rezolucijama Saveta bezbednosti UN potvrđivali imenovanja čitavog niza visokih predstavnika, ako s tim nemaju ništa? Čemu onda služi njihova baza podataka u kojoj postoje odluke ranijih imenovanja? Da li su uzurpirali nečija prava i bavili se poslom koji im ne pripada? I zašto su, primera radi, stavili na dnevni red imenovanje Kristijana Šmita, koje usput rečeno, nije uspelo dobiti podršku Saveta bezbednosti UN ako s tim nemaju ništa - kaže Cvijanovićeva.

Ona je upitala "šta to znači u kontekstu Ustavnog suda BiH, ako je tačno to što odgovaraju iz UN s obzirom na to da je taj Ustavni sud BiH 2006. godine rekao da visoki predstavnici moraju biti verifikovani u Savetu bezbednosti?

- Znači, u pitanju je opšta prevarantska igra, jer je ovaj odgovor nastao kao plod pritisaka, a ne odgovora dostojnog takve globalne organizacije i međunarodnog prava. Mislim da su se zapetljali u sopstvenu improvizaciju i da je ovo jedna sramotna, veoma sramotna situacija. Čak moram priznati da mi deluje da je ovaj odgovor pisao neko drugi, a da je Gutereš samo doveden u poziciju da ga potpiše - ukazala je Cvijanovićeva.

Navela je da je ovo ujedno bila i potvrda beskorisnosti diplomatske mreže BiH, jer je van svake pameti da odgovor pre završi u medijima, nego u njenom kabinetu, koji su bili dužni  da proslede.

- Očigledno je srpski član pod blokadom MIP-a, pa prvo moraju da izanaliziraju sadržaj i da ga proslede samo ako im odgovara - konstatovala je Cvijanovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading