"OLOŠ SE SKUPLJA ISPRED CRKVE!" Hodža iz Srebrenice "PLJUNUO" po vernicima pravoslavne crkve: Nanose veliku LJAGU!

Autor:

Svet

12.07.2023

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ove sramotne izjave i uvrede reagovao je i ugledni srebrenički profesor Momčilo Cvjetinović.

"OLOŠ SE SKUPLJA ISPRED CRKVE!" Hodža iz Srebrenice "PLJUNUO" po vernicima pravoslavne crkve: Nanose veliku LJAGU!

Foto: Shutterstock

Imam Damir Peštalić najgore je izvređao vernike Srpske pravoslavne crkve u Srebrenici, nazvavši ih "ološem".

Sinoć je u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, u okviru manifestacije Petrovdanski dani, održan koncert duhovne muzike ansambla Petrovdanski pojci, nakon čega su deca palila lile. Tradicija stara vekovima koja se svake godine njeguje i u Srebrenici.

Fotografije sa tradicionalnog događaja objavio je i načelnik Srebrenice, Mladen Grujičić.

Povodom ovog verskog događaja, koji ne vređa nikoga, oglasio se se i srebrenički imam Damir Peštalić nazivajući okupljene Srbe vernike "ološem". Zasmetalo mu je što se ovaj događaj, koji se kao što mu i naziv kaže održava uoči Petrovdana, poklopio sa komemoracijom u Srebrenici!?

- Za ovo nema opravdanja. Kad pomislimo da ne može gore i da ne mogu gore, SPC organizuje koncert ispred svog objekta s pesmama koje daju inspiraciju za nove pokolje. Zovu me majke Srebrenice. Zovu me brojni ljudi. Ne plašimo se, ali smo šokirani količinom mržnje prema Bošnjacima - rekao je.

Peštalić je rekao da paljenje lila ispred crkve i puštanje duhovne muzike, nanosi "veliku ljagu" SPC.

- Radi se o ološu koji se okuplja oko crkve. Ovo pravoslavnoj crkvi samo nanosi veliku ljagu. Sveštenstvo na čelu sa vladikom Hrizostomom treba reagirati i ovo osuditi. To je najmanje što mogu učiniti, ako je ostalo barem malo razuma i ljudskosti - izjavio je Peštalić za sarajevske medije.

Na ove sramotne izjave i uvrede reagovao je i ugledni srebrenički profesor Momčilo Cvjetinović.

Njegovu objavu prenosimo u celosti.

- Gospodine Peštaliću, uvažavo sam te kao čoveka, verskog službenika i komšiju. Smoći ću snage, tako sam vaspitan, da takav odnos zadržim. Bio sam na službi u mojoj Crkvi, prošao sam s dubokim poštovanjem pored čaršijskih džamija. Tako ću i dalje osećati. Na koncertu su se pojale duhovne pesme iz bogate tradicije moga naroda. Nisam čuo uvredljive pesme koje daju inspiraciju za pokolje. I sve ti ja „mogu s jadom preboleti“, ali sam duboko tužan kada po sto puta pročitah i samo jedno razumeh „Radi se o ološu koji se okuplja ispred crkve“. Ja nisam ološ, moj duhovnik Aleksandar nije ološ, moje majke, sestre, braća i deca, koja se okupljaju uoči Petrovdana da upale petrovdanske lile, nisu ološi. Zašto tako i toliko Peštaliću? Mi videsmo ratne zastave, parole i poruke, jurnjavu motora, turiranje, žestoke startove na jednom točku. Razumio sam da neki tako žele. Nisam ih nazvao ološima, jer znam zbog čega su došli. Mi smo se okupili u porti crkve zbog toga što nismo ološi. Ološi ne idu pred crkvu i u crkvu - poručio je Cvjetinović.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading