GOTOVINA OBRĆE MILIONE EVRA: Ima četiri firme za preradu ribe, ostvario duplo veću dobit, a evo koliko plaća radnike

Autor:

Svet

09.07.2023

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanije za uzgoj, lov i preradu morske ribe bivšeg hrvatskog generala i haškog optuženika Ante Gotovine ostvarile su prošle godine rast poslovnih prihoda.

GOTOVINA OBRĆE MILIONE EVRA: Ima četiri firme za preradu ribe, ostvario duplo veću dobit, a evo koliko plaća radnike

Foto: www.profimedia.rs

Kompanije za uzgoj, ulov i preradu morske ribe prošle godine su ostvarile snažan rast poslovnih prihoda – piše portal Danica.

Najveći od njih, zadarski Cromaris, poznat po uzgoju ribe orade i brancina, ostvario je prihod od 94 miliona evra, što je 15 odsto više nego godinu ranije. Neto dobit iznosila je 2 miliona evra i veća je za čak 54 odsto.

U Cromarisu danas radi oko 500 ljudi. Njihova prosečna neto plata u prošloj godini iznosila je oko 1210 evra, što je za oko 40 evra manje nego godinu ranije.

Drugo ribarsko društvo je Sardina Postira sa ostrva Brača. Prošle godine imali su promet od 32,5 miliona evra, što je čak 73 odsto više nego godinu ranije. Istovremeno, dobit je iznosila 3,2 miliona evra i bila je skoro 19.000 odsto veća nego pretprošle godine.

Postirska Sardina ima oko 340 zaposlenih sa prosečnom neto zaradom od 721 evro mesečno, što je samo 20 evra više nego godinu dana ranije.

Na trećem mestu je ribnjak Pelagos net farm, čiji je osnivač general Ante Gotovina. Pelagos je prošle godine imao 17 miliona evra prihoda (rast od 19 odsto) i 2,3 miliona evra dobiti (105 odsto više). Zapošljava oko 130 radnika čija je prosečna neto plata 1003 evra (oko 100 više nego prošle godine).

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Četvrta je Podravkina ribarnica Mirna Rovinj, sa prihodom od 12 miliona evra (rast od 19 odsto), ali i gubitkom od 1,8 miliona evra. Zapošljavaju oko 220 radnika, što je 11 odsto više, a prosečna neto plata prošle godine bila je 1.005 evra (30 evra više).

Na petom mestu je Mardešić iz Salija sa prihodom od 8,3 miliona evra, što je rast od 22 odsto, i neto dobiti od 373.000 evra (24 odsto više). Mardešić zapošljava 90 radnika, a prosečna neto plata prošle godine bila je 729 evra (oko 80 evra više).

Na primorju i u zaleđu posluju i manji pogoni za preradu ribe, poput kompanije Canicula na području Muća, koja je prošle godine imala 2,9 miliona evra i 220.000 evra dobiti. Zapošljavaju oko 40 ljudi, a prosečna plata je svega oko 630 evra.

Prerada ribe, posebno sardina, je radno intenzivna delatnost koja zahteva mnogo rada, koji je po pravilu slabo plaćen. Zato je u poslednje vreme veliki problem pronaći dovoljan broj ljudi za takav posao, pa sve češće rade stranci - piše portal Danica.

Ratni zločini i etničko čišćenje

Bivši general Vojske Republike Hrvatske Ante Gotovina, protiv koga je Haški sud podigao optužnicu 2001, tereteći ga za planiranje etničkog čišćenja, ratne zločine protiv srpskih civila i njihove imovine tokom i nakon operacije "Oluja" 1995, te učešće u zločinačkom poduhvatu, od podizanja optužnice bio je u bjekstvu, a uhapšen je u decembru 2005. na Kanarskim ostrvima. U prvostepenoj presudi, 2011, Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, da bi u konačnoj, drugostepenoj presudi 2012, bio oslobođen svih optužbi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading