KO JE SLOVENAC KOJI JE BIO KRALJ DUŠEKA? Njegovi proizvodi su ušli u svaki dom, bio na Forbsovoj listi kao jedan od najbogatijih, a onda BANKROTIRAO!

Autor:

Svet

06.07.2023

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslovao je u više od 20 zemalja centralne i istočne Evrope i Azije, ali onda su stvari polako krenule nizbrdo.

KO JE SLOVENAC KOJI JE BIO KRALJ DUŠEKA? Njegovi proizvodi su ušli u svaki dom, bio na Forbsovoj listi kao jedan od najbogatijih, a onda BANKROTIRAO!

Foto: printscreen/facebook

Sandi Češko

Sandi Češko (62) poznati je biznismen, osnivač Dormea i ostalih brendova grupe Studio Moderna, jedan od najbogatijih Slovenaca i "kralj" TV prodaje.

Karijeru je počeo u jednoj kompjuterskoj kompaniji koju je osnovao sa prijateljima, a potom je 1992. godine pokrenuo Studio Moderna, koji je najpre vodila njegova supruga.

Krenuo je od nule, ceo posao je počeo u maloj garaži u Zagorju, gradiću u Sloveniji, kada je Češko počeo da prodaje pomagalo za ublažavanje bolova u leđima.

Već u ranim devedesetim godinama prošlog veka Češko je bio jedan od pionira oglašavanja i prodaje, što mu je donelo vrtoglav rast i nova tržišta.

Bio je, među ostalim, predsednik Nadzornog odbora M+ Grupe, brzorastuće kompanije specijalizovane za upravljanje pozivnim centrima, te član nadzornih odbora Telekoma Slovenije i više slovenskih poslovnih banaka.

Stigao je do toga da posluje u više od 20 zemalja centralne i istočne Evrope i Azije, ali onda su stvari polako krenule nizbrdo.

Ušao u svaki dom

Svojim brendovima Dormeo, Delimano i Kosmodisk prodro u gotovo svako domaćinstvo u ovom delu Evrope, nema ko barem jednom nije čuo sa njega.

- Studio Moderna je u samo dvadesetak godina, krenuvši od nule, izrastao u kompaniju s osam hiljada zaposlenih, pola milijarde evra prihoda s operacijama u dvadeset zemalja - izjavio je Češko u intervjuu Jutarnjem listu u julu 2020, otkrivši da je upravo u tom periodu dovršio desetogodišnji izlazak iz vlasničke strukture Studija Moderne u korist investicionih fondova pod kontrolom slovenskog biznismena Darka Horvata.

Ali, već sledeće godine Češko je otkupio Studio Moderna od Horvata.

Od pandemije pad

Prihodi Studija Moderna - TV prodaja pre pandemije korone kretali su se između 35 miliona i 37 miliona evra, a prošle su godine pali na 21,7 miliona evra. Spomenuti pad prihoda donosio je sa sobom i gubitke.

Samo lani kompanija Studio Moderna - TV prodaja ostvarila je minus od 3,5 miliona evra, a poslednji je put radila s dobiti 2018., kada je ona iznosila 131 hiljada evra. I broj zaposlenih Češkove hrvatske kompanije je u padu: trenutno ih je u Studiju Moderna - TV prodaja oko 350, a još 2021. bilo ih je više od 400. Kompanija juče nije bila u blokadi računa.

Republika

Foto: printscreen/youtube.com

Sandi Češko bankrotirao

Češko se u maju ove godine požalio da mu je rat u Ukrajini doneo velike probleme.

- Kad je počeo rat u Ukrajini i kada su nas pogodile sankcije, izgubili smo dva tržišta. Osim toga, izgubili smo i finansijskog investitora. Morali smo poduzeti određene mere, a jedna od njih bila je prisilni dogovoru u Švajcarskoj. I menadžer se odlučio na prodaju brendova koje je kupio Darko Horvat - rekao je osnivač Studija Moderna.

Ne odustaje

Pre samo godinu dana svrstan je među 10 najbogatijih Slovenaca s imovinom od 200 miliona evra, a sada je potvrdio slovenskim medijima da se nalazi u poslovnim poteškoćama.

- Osnivač Dormea i ostalih brendova grupe Studio Moderna nije želeo pred kamere. Ali, u kratkom telefonskom razgovoru priznao je da problema u kompaniji ima - da kasne plate zaposlenima. Ali, priča za njega nije gotova i do kraja će se truditi za opstanak kompanije - navodi portal 24.ur.

Forbsova lista

Češko je bio i na Forbsovoj listi najbogatijih biznismena u regionu. Sa imovinom procenjenom na 410,5 miliona evra, 2013. našao se u društvu biznismena Emila Tedeskog i Ivice Todorića.

Sandi Češko o uspehu

- Moj ego zadovoljava da sam među najboljima, ako ne i najbolji u onome što radim, a ne u onome što sam na osnovu toga kupio za sebe. Ljudi očigledno misle da se uspeh meri dužinom jahte, brojem vikendica i drugim luksuznim atributima. Ja nemam ništa od toga - izjavio je svojevremeno on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading