MILA ČEKA NOVI ŠAMAR, SRPSKE STRANKE JEZIČAK NA VAGI: Istraživanje uoči izbora u Crnoj Gori

Autor:

Svet

08.06.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rejting nekada vladajućeg DPS pao ispod 25 odsto.

MILA ČEKA NOVI ŠAMAR, SRPSKE STRANKE JEZIČAK NA VAGI: Istraživanje uoči izbora u Crnoj Gori

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Crna Gora ušla je u finiš kampanje za parlamentarne izbore koji se održavaju u nedelju, a učestvuje čak 15 lista. Neuobičajeno mirna atmosfera tumači se kao siguran znak da u političku istoriju odlazi DPS Mila Đukanovića, koji je pre dva meseca izgubio na predsedničkim izborima.

Analize ukazuju da bi buduću vladu mogle da formiraju stranke i koalicije koje se zalažu za negovanje dobrih odnosa s Beogradom, povlačenje priznanja Kosova, pa čak i izlazak iz NATO.

VODI EVROPA SAD

- Koalicija Evropa sad Milojka Spajića mogla bi, prema poslednjim anketama, da osvoji trećinu glasova. DPS i njihovi partneri neće preći 25 odsto, a partije i koalicije, bivše članice Demokratskog fronta 15 procenata. Demokrate i Dritan Abazović mogu da računaju na desetak procenata, a bošnjačke stranke na do pet odsto - ovo su delimični rezultati istraživanja Nove srpske političke misli.

Prema tom istraživanju, četiri liste se bore za cenzus. A to su SDP, SNP-Demos, Pravda za sve - dr Vladimir Leposavić, Narodna koalicija.

Republika

Foto: ST/N. Mutić

Vladislav Dajković

U razgovoru za Republiku Vladislav Dajković, lider Slobodne Crne Gore, koja je članica Narodne koalicije, tvrdi da je jedino sigurno da Milo Đukanović i njegova DPS nemaju gotovo nikakve šanse na izborima u nedelju.

- Slobodno se već sada može očekivati njihov totalni pad na dvadesetak procenata podrške. S druge strane, postavlja se pitanje ovih poslednjih dana pred izbore hoće li biti nekih izmena u trendovima rasta ili pada pojedinih političkih struktura. Kada je reč o Narodnoj koaliciji, koju čini pet srpskih političkih partija, između ostalih i Slobodna Crna Gora, koju i ja predvodim, očekujem dobar rezultat koji će nas, bez dileme, odvesti u novu vladu. Možda čak i do odlučujuće pozicije u kojoj ćemo dati podršku za rukovođenje narednom crnogorskom vladom - kaže Dajković.

CENA GREŠKE

Podsetimo, odluku o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora za 11. jun doneo je bivši predsednik Milo Đukanović 17. marta, dva dana pre prvog kruga predsedničkih izbora, a dan ranije doneo je i ukaz o raspuštanju Skupštine. A građani Crne Gore su početkom aprila, u drugom krugu predsedničkih izbora, za novog predsednika izabrali Jakova Milatovića.

Ambasador Božović opet poželjan u Podgorici

Republika

Foto: youtube.com/srpskartv/printscreen

Vladimir Božović

Upravni sud poništio je rešenje MUP o zabrani ulaska u Crnu Goru Vladimiru Božoviću, uz obrazloženje da nije pojašnjeno koji su to razlozi da ambasador Srbije predstavlja smetnju po unutrašnju bezbednost.

Naime, u rešenju se navodi da je uvidom u evidencije koje vodi Uprava policije utvrđeno da postoji smetnja iz razloga nacionalne bezbednosti za ulazak Božovića u Crnu Goru, te da je Upravu policije o tome obavestila Agencija za nacionalnu bezbednost dokumentom s oznakom "tajno". Zbog toga ti podaci nisu bili uneti u rešenje o zabrani ulaska Božoviću u Crnu Goru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading