CRNOGORSKA POLICIJA TRAŽI I NENA KALUĐEROVIĆA! Heroj sa Cetinja pod lupom u velikoj akciji

Autor:

Svet

13.04.2023

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i Protivterorističke jedinice (PTJ) tragaju i za Nenadom Nenom Kaluđerovićem, "herojem sa Cetinja".

CRNOGORSKA POLICIJA TRAŽI I NENA KALUĐEROVIĆA! Heroj sa Cetinja pod lupom u velikoj akciji

Foto: Instagram/printscreen

Nenad Kaluđerović

Danas se u više crnogorskih gradova sprovodi policijska akcija. Hapšenja su počela jutros u 4 sata u Budvi, Cetinju i Podgorici, a u toj akciji uhapšen je i predsednik Opštine Budva Milo Božović, prenose crnogorski mediji.

Republika

Foto: youtube.com/Nova srpska demokratija

Milo Božović

"Heroj sa Cetinja"

Neno Kaluđerović je javnosti poznat kao "heroj sa Cetinja", nakon što je prošle godine ispalio smrtonosni metak u cetinjskog masovnog ubicu Vuka Borilovića.

Vuk Borilović je 12. avgusta prošle godine prvo ubio svoje podstanare Natašu Pejović Martinović (35) i njena dva sina, a potom i njihovog kuma Milana Mitrovića (37), zatim svog ujaka Gorana Đurišića (54), a onda i komšije Rajka (56), Dimitrija (81) i Danicu Drecun (74), a na kraju Danijelu (51) i njenu sestru Aleksandru Radunović (52).

Borilović, inače, kobnog dana nije hteo da se preda, pa je u njega pucala policija, kao i komšija Nenad Neno Kaluđerović, ali čiji je metak bio koban po njega još nije utvrđeno.

Foto: Tanjug/AP/Printskrin/Instagram/socijaldemokratecrnegore

Vuk Borilović, ubica sa Cetinja

Nasrnuo na predsednika, oslobođen za ubistvo

O Kaluđeroviću se pisalo i prošlog meseca kada je masa na Cetinju nasrnula na kandidata Pokreta "Evropa sad" Jakova Milatovića. Navodi se da je upravo Kaluđerović predvodio razjarenu masu.

Kaluđerović je policiji poznat još od 2006. godine.

Te 2006. godine, 13. avgusta - skoro na dan 16 godina ranije od krvavog pira Borilovića - oko 22 sata je u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta Ambasador, ubijen Željko Jovanović. Kako je tada saopštila policija, za ubistvo je bio osumnjičen Nenad Kaluđerović, za kojim je bila raspisana potraga.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jakov Milatović

Kaluđerović je, prema pisanju crnogorskog portala "Standard", posle ubistva Borilovića pobegao i policija pregovara s njim da se preda.

Kako su 2006. posle ubistva Jovanovića pisali mediji, porodica ubijenog Željka Jovanovića je u pismima crnogorskim vlastima tvrdila da je Kaluđeroviću omogućeno da pobegne posle ubistva, da cetinjska policija uopšte nije blokirala grad i da ga MUP praktično i ne traži energično.

Porodici Jovanović je odgovorio lično Filip Vujanović, tada predsednik Crne Gore, koji ih je juna 2008. godine obavestio je da je za "Nenadom Kaluđerovićem raspisana lokalna, nacionalna i međunarodna potjernica preko Interpola Podgorice, te da operativni podaci policije ukazuju da je on jedno vreme boravio u BiH, te da se sada nalazi u Rusiji”.

Posle više od dve godine bekstva, Nenad Kaluđerović se prijavio pravosudnim organima Crne Gore u novembru 2008, pisao je crnogorski "Monitor". Na suđenju je izjavio da se ne oseća krivim i da nije ubio Željka Jovanovića. Naveo je da je ranije bio u pritvoru pod sumnjom za pokušaj ubistva, ali da je na kraju oslobođen, te da nije želeo da bez razloga bude ponovo zatvaran.

Foto: Društvene mreže

Nenad Neno Kaluđerović

Osuđen, pa oslobođen

Prema pisanju "Monitora", u oktobru 2010. Viši sud u Podgorici je nepravosnažno osudio Kaluđerovića na 10 godina zatvora zbog ubistva Željka Jovanovića. U presudi se navodilo da je pri tuči okrivljeni Nenad Kaluđerović iz pištolja nepoznate marke, kalibra 9 mm, prema Željku Jovanoviću ispalio hitac koji ga je pogodio u glavu, nanoseći mu tešku telesnu povredu od koje je preminuo u 23.25 časova.

Posle sedam meseci, Apelacioni sud Crne Gore je vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje, pred potpuno izmenjenim sudskim većem. Istog dana je pušten iz pritvora.

Apelacioni sud je tvrdio da "činjenice utvrđene u postupku iz posrednih dokaza-indicija nijesu dovoljne da bi se doneo siguran zaključak da je optuženi Kaluđerović Nenad lišio života oštećenog Jovanović Željka".

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading