JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH BEGUNACA UHAPŠEN U CRNOJ GORI: Kralj kriptovaluta ukrao više od 40 milijardi dolara!

Autor:

Svet

23.03.2023

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do Kvon je lišen slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima.

JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH BEGUNACA UHAPŠEN U CRNOJ GORI: Kralj kriptovaluta ukrao više od 40 milijardi dolara!

Foto: YOUTUBE/COINAGE/SCREENSHOT

Do Kvon

U Podgorici je uhapšen jedan od najtraženijih svetskih begunaca, objavio je tamošnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adržić.

- Crnogorska policija lišila je slobode osobu za koju se sumnja da je jedan od najtraženijih begunaca, južnokerejski državljanin Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor 'Terraform Lapsa' sa sedištem u Singapuru - napisao je Adžić.

- Nekadašnji 'kralj kriptovaluta', koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, a istog traže Južna Koreja, SAD i Singapur - napisao je Adžić dodavši kako se čeka službena potvrda identiteta.

Ko je Do Kvon?

Do Kvon je južnokorejski kripto-preduzenik najpoznatiji po tome što je suosnovao Terraform Labs u januaru 2018. godine i koji je vodio kompaniju kao njen izvršni direktor. Rođen je 1991. godine, a 2015. je diplomirao programiranje na Univerzitetu Stanford, specijalizujući se u brojnim programskim jezicima.

Odmah po završetku fakulteta radio je u Apple-u i Microsoft-u, a već 2016. godine osnovao je kompaniju Anifi, gde je bio izvršni direktor i gde se bavio telekomunikacionim tehnologijama.

U kripto-svet uplivao je 2018. godine sa osnivanjem Terraform Labs, a učestvovao je od tada u nekoliko ambicioznih projekata u industriji kao što su Anchor Protocol i Mirror Protocol.

Forbs magazin ga je 2019. godine istakao kao vodećeg mladog lidera u kategoriji finansije i rizični kapital. On je takođe imao nekoliko vrlo uspešnih investicija u druge kripto-projekte kao što su Flint, Iron Fish, pStake i Ape Board.

Gde su nestale 42 milijarde?

I Terra (LUNA) i TerraUSD (UST) su kreirani od strane Terraform Labs, osnovane 2018. godine i smeštene u Seulu, Južna Koreja. U centru priče je izvršni direktor Terra Labs Do Kvon.

Ideja da se stvori 'algoritamski stabilcoin' gde bi LUNA mogla da se spali kako bi se 'kovao' UST da bi ga stabilizovao kad god izgubi vezu od 1:1 za dolar, i obrnuto, razlikuje se od načina na koji drugi stabilni novčići kao što je Tether ( USDT) i USD Coin (USDC) funkcija. Na primer, ako UST dostigne 0,99, mala količina LUNA bi se sagorela, a ako bi dostigla 1,01, mala količina UST bi se sagorela.

Funkcionisalo je, sve dok nije. Čak se ispostavilo da je Do Kvon u prošlosti stajao iza propalog kripto projekta stabilnih kokova, nazvanog Basis Cash, u najnovijim vestima na Coindesk-u i Iahoo Finance-u.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading