UHAPŠEN TURSKI DRŽAVLJANIN: Povezuju ga sa građevinskim firmama, uhvaćen u muljanju sa platnim karticama!

Autor: Republika

Svet

06.03.2023

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će što pre i po skraćenoj proceduri biti izručen Turskoj.

UHAPŠEN TURSKI DRŽAVLJANIN: Povezuju ga sa građevinskim firmama, uhvaćen u muljanju sa platnim karticama!

Foto: Printscreen/youtube/MUP

Hapšenje zbog iznude

Turski biznismena Ahmet Kalioncu uhapšen je u Podgorici na osnovu poternice koju je raspisala Turska. Tu informaciju u izjavi za Portal RTCG potvrdio je njegov branilac advokat Dalibor Kavarić.

Advokat veruje da je hapšenje njegovog klijenta povezano sa aktuelnim dešavanjima u Turskoj, jer je Kalioncu povezan sa jednom građevinskom firmom. Turski državljanin je uhapšen u trenutku kada je prilazio kući koju je radi stanovanja iznajmio mu Podgorici.

- Mom klijentu je saopšteno da ga Turska potražuje radi nekog krivičnog dela u vezi platnih kartica. Međutim, porodica i ja sumnjamo da je motiv njegova veza sa građevinskom firmom za proizvodnju betona. Ako imamo u vidu trenutna dešavanja u Turskoj i hapšenja vlasnika građevinskih firmi u toj zemlji, porodica i ja smo uvereni da je to pravi razlog njegovog privođenja - kazao je Kavarić.

Foto: ST/N. MANDIĆ, Shutterstock

 

On dodaje kako su optužbe za navodno drugo krivično djelo samo izgovor kako bi njegov branilac bio

- Nakon što je porodica i ja kao njegov branilac proverili u Višem sudu u Podgorici kod sudije za istragu koji je nadležan za postupak ekstradicije, utvrdili smo da on nije privođen sudiji kako to predviđa zakon i međunarodna konvencija o ekstradiciji. Da bi počeo proces ekstradicije, on je morao biti priveden kod istražnog sudije. Umesto pokretanja zakonitog izručenja policija vrši faktičko izručenje tako što je Kalioncu prekinula privremeni boravak i donela ili planira da donese rešenje o proterivanju - saopštio je Kavarić.

On je podsetio da Crna Gora po međunarodnoj konvenciji kao i druge države potpisinice nisu dužne da izruče stranca njegovoj matičnoj državi ako bi u istoj mogla biti izrečena smrtna kazna ili ako postoje okolnosti koje ukazuju da bi u svojoj državi stranac mogao da ima nehuman ili nepravedan sudski tretman.

Podsetimo, danas se navršava mesec dana otkako su Tursku i Siriju pogodila dva razorna zemljotresa u kojima je poginulo više od 50.000 ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading