RASPISANI PREVREMENI PARLAMENTALNI IZBORI U CRNOJ GORI! Đukanović: Svi su svesni duboke političke i institucionalne krize!

Autor:

Svet

17.03.2023

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je prevremene parlamentarne izbore za 11. jun.

RASPISANI PREVREMENI PARLAMENTALNI IZBORI U CRNOJ GORI! Đukanović: Svi su svesni duboke političke i institucionalne krize!

Foto: Tanjug/AP

Milo Đukanović

Podsetio je na sve što je prethodilo raspuštanju crnogorskog parlamenta – nepostojanje parlamentarne većine za formiranje nove vlade – obrazloživši odluku o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora.

- Svi su svesni duboke političke i institucionalne krize, koju je proizvela neodgovorna većina. Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta vladi je izglasano nepoverenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata. Ubeđen sam da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora. Umesto toga, promenljiva većina pribjegla je neustavnom delovanju i donela izmene Zakona o predsedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se završio pokušaj formiranja Lekićeve vlade. Stoga su se stekli uslovi da saglasno Ustavu, član 92 stav 3 donesem ukaz o raspuštanju parlamenta. Primjenjujući član 92 stav 5, donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun - rekao je Đukanović na pres konferenciji u vili Gorica, prenose Vijesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading