OVO JE KUĆA U KOJOJ JE MAJKA ZATOČILA SINA DRAGA NA DUGIH 59 GODINA: Oronula i napuštena, a rešetke na prozorima i dalje stoje

Autor:

Svet

02.03.2023

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuća u kojoj je majka zatvorila sina, ne dajući mu da upozna ljude više od pola veka nalazi se u Ulici Vladana Desnice.

OVO JE KUĆA U KOJOJ JE MAJKA ZATOČILA SINA DRAGA NA DUGIH 59 GODINA: Oronula i napuštena, a rešetke na prozorima i dalje stoje

Foto: Google maps, Shuttestock

Kuća u Ulici Vladana Desnice, gde je Drago proveo više od pola veka kao zatvorenik, pre nekoliko godina, iako oronula, i dalje je postojala. Naime, google kamere su 2019. godine prošle kroz ulicu, i načinile fotografije kuće u kojoj je ovaj čovek bio zatočen i to od strane svoje majke Veronike, koja ga je skrivala od sveta.

Drago J., iako je rođen 1948, ponovo je počeo da postoji tek 2007. godine. Do tada je bio zaključan u sobi, sa rešetkama na prozoru, koje se i dalje vide na snimku koji su google kamere zabeležile pre nekoliko godina.

 Drago je tako živeo više od pola veka. Da apsurd bude veći, kuća strave bila je tek nekoliko stotina metara udaljena od belomanastirskog Centra za socijalni rad.

Priča o Dragi, koji je život proveo u kućnom zatvoru, bez ikakvog kontakta s spoljnim svetom, pre 16 godina je potresla je region.

Svi su zaboravili, ili nisu ni znali da Drago postoji. S vremena na vreme, meštani su, noću, kada je bilo upaljeno svetlo, u kući viđali siluetu muškarca, ali nisu znali da je reč o sinu kojeg je majka, od ranog detinjstva, zatvorila u kuću, pomno ga skrivajući od sveta, piše Alo.

Nije znao čemu služi kupatilo, komšije nisu znale da postoji

Majka Veronika ga je samo uveče puštala u kuhinju. Slučajni prolaznici bi, u prostoriji u kojoj je gorelo svetlo, tada videli siluetu muškarca. Uvek je, pričali su, sedeo tako da su mogli da mu vide samo leđa, ali ne i lice, pa je njegov identitet ostao misterija.

Čak ni meštani, koji su, krateći put iz jedne ulice u drugu, prolazili kroz njihovo dvorište, pa ni komšije koje su ponekad svraćale, nisu Dragu nikad videli. Nakon što mu je umro otac, jedina osoba, koju je Drago video i čuo poslednjih 20 godina, bila je njegova majka. Dodir sa svetom nije imao niti putem radija ili TV ekrana. Nije čak znao niti čemu služi kupatilo. Tek nakon smrti majke Veronike u februaru 2007. godine, stravična priča je izašla na videlo, piše Večernji list.

Kako je Drago završio?

Tek nakon što je 2007, Drago, ponovo rođen, ovaj nesrećni čovek je ponovo počeo da postoji i za sistem. Posredstvom Centra za socijalni rad, smešten je u hraniteljsku porodicu, kod Valerije Morić, u Kneževim Vinogradima. Kod odabira hranitelja, jedan od osnovnih uslova bio je da nova porodica nesrećnog Draga zna mađarski, jedini jezik koji je ikada čuo i na kojem mu se majka obraćala. Hrvatski nije razumeo, a po rečima hraniteljke, nije mogao razumeti ni čitave rečenice, nego samo reči, poput dođi i sedi.

Prvih desetak dana, nakon dolaska u porodicu, Drago bi, svaki put kada bi neko ušao u njegovu sobu, navlačio pokrivač preko glave. Nije dao da se presvuče niti opere. Srećom, situacija se s vremenom popravila. Počeo je da nosi pelene, hraniteljka je ispričala da je, ponekad, uhvati za ruku ili prisloni svoj dlan na njen obraz. Iako je mogao da se kreće, godine "zatočeništva" učinile su svoje, te je nerado ustajao iz kreveta. Hraniteljka mu je obroke donosila u sobu, piše Alo.

Voli da jede variva, ali najdraži su mu slatkiši. Njima se raduje poput malog deteta, što on, na mentalnom nivou zapravo i jeste - ispričala je tada Valerija. 

Zašto je porodica bolesnog Dragu osudila na strogu kaznu kućnog zatvora, da li su ga se sramili ili su se pribojavali njegovog nepredvidivog ponašanja, tu su tajnu Dragini roditelji odneli sa sobom u grob.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading