OVO SU TRI NAJTRUSNIJA PODRUČJA U HRVATSKOJ! Seizmolog otkrio: Očekuje se zemljotres jačine 7,5 stepeni!

Autor:

Svet

17.02.2023

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Hrvatskoj je u četvrtak bio zemljotres na Krku

OVO SU TRI NAJTRUSNIJA PODRUČJA U HRVATSKOJ! Seizmolog otkrio: Očekuje se zemljotres jačine 7,5 stepeni!

Foto: shutterstok

Zemljotres

Zemljotres jačine 4,8 stepeni Rihterove skale zatresao je u četvrtak posle 10 sati ostrvo Krk.

Osetio se širom Hrvatske, a tokom dana usledila su brojna, ali slabija podrhtavanja. Ove zemljotrese, ali i druge seizmološke aktivnosti, komentarisao je u Dnevniku hrvatske Nove TV seizmolog Snježan Prevolnik.

- Ovo područje na kojem se dogodio zemljotres jedno je od tri seizmički najaktivnija područja u Hrvatskoj, a maksimalna procenjena magnituda za njega je 6,5 stepeni Rihterove skale - rekao je Prevolnik.

Republika

Foto: shutterstock

Zemljotres/Ilustacija

Tri najaktivnija područja Hrvatske

Objasnio je i koja su najaktivnija područja u Hrvatskoj.

- U posljednje tri godine svedoci smo da se aktivnost odvija upravo u onim područjima koja su prema karti opasnosti od potresa izdvojena kao tri seizmički najaktivnija: šire područje Zagreba – gdje smo imali jake potrese u Zagrebu, i Petrinja, zatim Kvarner i Hrvatsko primorje, te područje gdje je "Seizmička aktivnost najveća u južnoj Dalmaciji. To je područje gdje se očekuje češća pojava jačih potresa, a tamo je maksimalna magnituda procenjena na 7,5 - objasnio je seizmolog, prenosi Index.

On kaže da se ne može reći da je zemljotres u Turskoj izazvao ovaj zemljotres na Krku.

- Mi seizmolozi uvek kažemo da su zemljotresi generalno povezani jer su im uzroci isti, a to su geodinamički procesi u unutrašnjosti Zemlje. Ali apsolutno ne možemo reći da je zemljotres u Turskoj izazvao ovaj zemljotres. To su prevelike udaljenosti i premale su amplitude koje je turski potres izazvao na našem području - objasnio je Prevolnik u direktnom intervjuu u Dnevniku Nove TV.

Republika

Foto: Twitter/Printscreen

Zemljotres u Zagrebu/Ilustacija

Nije pitanje da li će se desiti, nego kada

On je odgovorio i na pitanje o mogućnosti razornog zemljotresa u blizini Istanbula.

- Što se Istanbula tiče, nije pitanje da li će se tamo desiti jak zemljotres, već kada. Nalazi se na rasednoj zoni gde smo tokom prošlog veka registrovali izuzetno visoku seizmičku aktivnost koja migrira sa istoka na zapad, a migrira se sa istoka na zapad upravo prema Istanbulu - rekao je on.

Seizmolog kaže da je izgradnja ključna.

To je ključni parametar i upravo mapa seizmičke aktivnosti daje graditeljima projektne parametre po kojima treba da projektuju objekte. Ako su naši objekti projektovani po principima ove karte i izvedeni na odgovarajući način, zaista nema strah da će se dogoditi ono što se dogodilo u Turskoj - rekao je on.

- Da bi nešto bilo pouzdan prediktor zemljotresa, mora da ima neke naučno utemeljene pretpostavke i mora da funkcioniše u velikoj većini slučajeva. U ovom trenutku seizmologija ne može predvideti potres i pitanje je hoće li to ikada moći - kazao je i zaključio:

- Moramo da obezbedimo kvalitetne podloge na kojima građevinari mogu da smisle protivpotresno projektovanje i izgradnju. Onda imate sigurne zgrade i u tom slučaju vam je svejedno kada će se desiti zemljotres. -

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading